Общество

Музиканти сменят имената си заради #BlackLivesMatter

Черната Мадона вече е Благословената Мадона...

Музиканти сменят имената си заради #BlackLivesMatter

Дейв Лий. Снимка: Selector

Британският диджей и музикален продуцент Джоуи Негро (Joey Negro) обяви, че се отказва от своя "неприемлив" сценичен псевдоним. Вместо това вече ще се представя с истинското си име – Дейв Лий. През последните 30 години 4 негови хита достигнаха до върха на музикалните класации във Великобритания, а 2 от тях дори се се наложиха и в САЩ.

В дълга публикация във Фейсбук той разказва, че напоследък не се чувствал комфортно с псевдонима си.

„През 1990 продуцирах първата си песен и изобщо нямах представа дали е добра. Исках да я изпратя на една звукозаписна компания, а те ми казаха, че до края на седмицата им трябва име, с което да ме представят. По принцип съм добър в измислянето на имена и заглавия, но точно тогава не можах да измисля нищо. На бюрото пред мен имах няколко записа, единият беше на Пол Джоуи Reach Up To Mars, и на Джей Уолтър Негро – Shoot The Pump. Преписах няколко имена от плочите и ги сложих едно до друго“, споделя музикантът. „Защо не използвах Дейв Лий? В ретроспекция изглежда като добра идея, но тогава ми се струваше скучно име.“

„През последните години не се чувствах добре с името Джоуи Негро, особено напоследък. Те го използвах няколко пъти, но налагането на ново име за артист е трудно нещо. Разбирам, че е неуместно да нося такова име. Получих много имейли, коментари и туитове, че е неприемливо и че няма място в 2020. Съгласен съм. Съжалявам, ако съм обидил някого“, завършва в изказването си диджеят.

Музикантът от Обединеното кралство е поредният, който реши да промени името си вследствие на движението #BlackLivesMatter. Преди дни американката диджей дива The Black Madona/Черната Мадона обяви, че сменя псевдонима си с The Blessed Madona/Благословената Мадона. Промяната дойде след завеждането на петиция срещу нея с искане да се преименува.

Миналия месец американската кънтри-поп група Lady Antebellum също се преименува на Lady A, защото думата  аntebellum се свързвала с период от ерата на робството. Кънтри бандата Dixie Chicks пък вече е само The Chicks, защото dixie се използвало като прякор в Южните щати по време на Гражданската война в САЩ.

 

Доналд Тръмп VS музикантите: Защо президентът нарушава авторските им права?