Общество

На улица "Още два пететажни блока"

Красивата вила вече е срутена

"И все по-ясно виждам, че нашият свят ще загине от алчността си."

Димитър Димов, "Тютюн"

Още една емблематична за софийската градска среда къща остана в историята. Става дума за вилата на писателя Димитър Димов в Лозенец, място, където той е живял сравнително кратко, но въпреки това има гражданско недоволство срещу разрушаването на имота.

Да, вярно е, че домът на Димов е запазен и превърнат в музей. Той дори се намира сравнително близо до съборената вчера къща, но въпреки това усещането, че отново потъпкваме историята си създава буца в гърлото на всички, които предпочитат да виждат повече автентични къщи и по-малко лъскави кооперации. Особено когато въпросните къщи имат културна и историческа стойност.

Хора, живеещи близо до вилата, коментираха пред бТВ, че съжаляват, че ще бъде премахнат споменът за Димитър Димов от района. Те са и притеснени, че новото строителство може да засегне имотите им. По проект на мястото на вилата ще се построят две нови сгради.

Намеренията на инвеститорите са те да се казват "Ирина", с което да се отдаде чест на Димов и неговата легендарна героиня от романа "Тютюн".

Разрешително за премахване на дървета бе поставено още преди събарянето на видно място. По план ще бъдат отстранени орех, вишна, ясен и ябълка. 

Имаше гражданска петиция против разрушаването на къщата, но както повечето онлайн петиции, тя потъна някъде сред хилядите добри намерения в мрежата. От Министерството на културата пък заявиха, че къщата няма статут на недвижима културна ценност по смисъла на Закона за културните ценности. 

"Разрешението за строеж, визата и Подробният устройствен план са били обжалвани в съда от съсед. И трите обжалвания са паднали и накрая просто не е имало друг избор, освен да бъде издадено това разрешение за строеж", уточни кметът на район "Лозенец" Константин Павлов.

Апартаментите, които ще заемат мястото на старата къща, вече са обявени за продажба на цена от над 360 000 евро.

От "Спаси София" коментираха с гняв разрушаването на къщата: 

"Безмилостно срутена от багерите, които заради алчни интереси, некомпетентна Община и колективното ни бездействие спрямо миналото ни, вече прегазиха и унищожиха половин София.

И тъй като къщата на човека, в чиято чест бе именувана ул. "Димитър Димов" вече я няма, предлагаме ново подходящо име за нея - ул. "Още два пететажни блока". Точно толкова банални, нехармонични и натоварващи градската среда, както и останалите хиляди преди тях."

 

110 години от рождението на писателя Димитър Димов