Общество

Най-доброто място за живеене по време на пандемията

Изненадващо, не е Израел

Най-доброто място за живеене по време на пандемията

Сингапур. Снимка: Graham H/Pixabay

Сингапур е класиран като най-доброто място за живеене по време на пандемията! Градът държава оглави класацията Covid Resilience на Bloomberg този месец, като детронира Нова Зеландия за първи път. Досега последната винаги е била номер едно във всяка класация за качество на живот.

Основното предимство на държавата от Югоизточна Азия е бързият темп на ваксиниране. Сингапур е ваксинирал около една пета от населението си, което се равнява на 5,7 милиона, пише Bloomberg. Класацията оценява 53-те най-големи икономики по редица показатели, за да определи тяхното „класиране по устойчивост“.

Проучването  разглежда случаите на Cоvid-19, нивата на смъртност и процента от населението, обхванато от ваксини. Той също така разглежда фактори за качеството на живот като тежестта на ограниченията заради локдаун, движението на хора в търговски и офис площи и здравните осигуровки на гражданите.

Сингапур е постигнал 79,7% по показателите, като страната е похвалена заради налагането на строга карантина и ограничаване на вируса на локално ниво, като за известен период бе забранено придвижването от една област в друга. Тези мерки, въведени още в началото на пандемията, са доказали, че сингапурците могат „да се върнат към ежедневието си в голяма степен“.

За сравнение: Нова Зеландия, която също е сочена като пример за успешно справяне с пандемията, е ваксинирала само около 1,9% от населението си. Австралия, която се нарежда на трето място в класацията за устойчивост е ваксинирала около 3,7% от населението си. Израел, Тайван и Южна Корея също са сред 10-те най-високо класирани страни.

Според Bloomberg трите водещи държави – Сингапур, Нова Зеландия и Австралия – осигуряват на своите жители „предпандемично качество на живот“, с изключение на международните пътувания. Границите на трите държави са затворени за повечето чуждестранни туристи повече от година, но всяка страна се опитва да даде възможност за туризъм на други места, които държат вируса под контрол.

По-рано този месец Нова Зеландия и Австралия се споразумяха за пътуване без карантина между двете страни, стига нито една от двете да не отчита ново огнище на вируса. Тази седмица пък Сингапур обяви, че ще осигури подобна възможност и за пътуване до Хонконг.

 

Израел затвори и последното си Covid отделение