Общество

Най-необичайните места по света, където можем да се ваксинираме

Някои определено ще ви изненадат...

Най-необичайните места по света, където можем да се ваксинираме

Катедралата в Солсбъри. Снимка: Finnbarr Webster/Getty Images

Ваксинирането по цял свят вече е в ход, затова всякакви публични места се трансофмират във ваксинационни центрове. Целта – да се ваксинират възможно най-много граждани. Надеждата – най-после да се справим с пандемията от коронавирус и да се върнем към нормалния си начин на живот.

Вижте най-необичайните места, на които можете да се ваксинирате:

В катедрала

800-годишната катедрала в Солсбъри, наричана още„Света Мария“ има най-високата църковна кула във Великобритания – цели 123 метра. Тя има важна историческа стойност и е туристически обект, но предвид ситуацията с коронавируса, катедралата е преобразувана във ваксинационен център. И съвсем не е първата – страната направи същото с още няколко катедрали на своята територия.

Желаещите да се ваксинират имат възможността да се насладят на прекрасна музика, изпълнена на орган. "Това е мястото, където всеки ден се отслужва молитва за изцелението на града, за изцелението на нацията. Да можем да дойдем тук днес, да получим тези животоспасяващи ваксинации, просто съм щастлив, че можем да изиграем своята роля в това“, заяви пред ВВС Николас Пападопулос, оглавяващ катедралата в Солсбъри.

В Швейцария ваксинират и на кораб... Вижте повече на следващата страница


На кораб

89-годишен пътнически кораб в Швейцария бе превърнат в пункт за ваксинации за хиляди жители на градове, разположени около Боденското езеро. Корабът стои неизползван заради пандемията, затова местната власт му е намерила полезно приложение – да стане плаващ център за имунизации за северните швейцарски градове Романсхорн, Арбон и Кройцлинген.

Корабът „Тугау“ побира 500 пътници и обикновено се използва за превоз за туристи между германските и швейцарските градове около Боденското езеро, което е третото по големина в Европа. Сега на борда му са създадени два пункта за ваксинация, като планът е да се ваксинира по един човек на всеки пет минути, което се приравнява на 168 души на ден при седемчасова смяна.

На борда на "Тургау" се слага само ваксината на Moderna, тъй като флаконите с по 10 дози са малко по-лесни за подготовка в тесните корабни каюти, коментират медици пред „Ройтерс“.

 

В САЩ пък ваксинирането е още по-забавно – случва се в „Дисниленд!“ Вижте повече на следващата страница


В „Дисниленд“

Мястото, рекламирано като „най-щастливото в света“, получи ново предназначение – увеселителният парк „Дисниленд“ в Калифорния се превърна във ваксинационен център, след като случаите на заразени скочиха през януари, а болниците изнемогват с приема на пациенти.

„Дисниленд“ в популярния окръг „Ориндж Каунти“ има капацитета да ваксинира по 1000 души дневно.  Паркът е затворен за посетители от средата на март, за разлика от сестринския му курорт Walt Disney World във Флорида, който е отворен за ограничен брой гости от юли.

 

А в  Лос Анджелис поставят ваксини на стадион... Вижте на следващата страница


На стадион

Стадионът на американският бейзболен отбор „Доджърс“ също стана ваксинационен център. Той функционира от няколко седмици, а преди дни дори беше блокиран от протест на антиваксъри – в понеделник около 50 протестиращи блокираха желаещите да влязат и излязат от стадиона. Причината – не вярват в ефективността на ваксината и искат да ограничат разпространението й. Стадионът все пак продължава да функционира като ваксинационен пункт, а желаещите да си поставят доза си запазват час предварително.

 

 

В Шотландия пък ваксинират в аквапарк... Вижте на следващата страница


В аквапарк

Аквапаркът „Капсула на времето“  разполага с някои от най-впечатляващите атракциони в Европа, сред които и фаворитът на любителите на екстремни пързалки Tornado Tantrum. Паркът е разположен в град Коатбридж в Северна Шотландия, но не работи по предназначение от няколко месеца. Вместо това през януари беше „повишен“ във ваксинационен център – един от над 1000 в страната. Освен ваксината на Pfizer, там ще се поставя и наскоро одобрената ваксина на AstraZeneca.

 

А в Сингапур бият инжекция и на летището... Вижте на следващата страница


На летище

Терминал 4 на международното летище в града-държава Сингапур е затворен от май, но от януари посреща желаещи да се ваксинират. В момента на летището се използват само терминали 1 и 3, поради спада в търсенето на пътувания заради пандемията. Терминал 4 на летището е вторият ваксинационен център в страната ваксинация в Сингапур; другият се намира в конгресния център. 

Предвижда се в страната съвсем скоро да отвори още един ваксинационен център, този път разположен в старо училище. Сингапур бе сред първите държави, които одобриха употребата на ваксината от Pfizer, затова и е сред първите, получили дозите.

 

 

Първата дама на Хърватия стана доброволец - ваксинира граждани