Общество

Наръчник на туриста: Какво се променя в Гърция това лято

Нов облик на плажовете и нови такси по пътищата

Наръчник на туриста: Какво се променя в Гърция това лято

Криерици 
Снимка: Момичетата от града

Това лято гръцките плажове ще имат друг облик, а пътните такси в районите, в които най-често пътуват български туристи се увеличават.  

Повишаването на пътните такси с 30% – 35%  е заради нов концесионен договор за гръцката магистрала "Егнатия" и трите вертикални пътни оси, които представляват връзките с Албания, Северна Македония и България, съобщи bTV. Пътните такси, които засягат българите, ще бъдат променени в следните отсечки: от Кулата до Солун, от Солун до Игуменица, както и от Солун до Александруполис.

Българите, които ще пътуват по отсечката Кулата – Кавала, вече ще плащат 4,05 евро, а не 3,60 евро, както беше досега. От Кулата до Солун пътната такса се увеличава от 3,30  на 4,15 евро, а от Кулата до Игуменица вече ще се плаща по 15,55 евро вместо 12,60 евро. За пътуващите през граничния пункт "Илинден – Ексохи" в посока Александруполис таксата ще е 5,85 евро вместо досегашните 4,50 евро.

Таксата след границата на ГКПП "Кулата – Промахон" пък е намалена с десет евроцента – от 2 на 1,90 евро.   

Нов облик на плажовете  

От април нова наредба ограничава заведенията да поставят чадъри, шезлонги и маси на плажа и осигурява свободен достъп до плажа. Вече 70% от гръцките плажове ще са без шезлонги, а в защитените зони се допуска само 15% от плажа да е заета от сянка под наем.

Въвежда се строг контрол на площта, на която заведенията и хотелите имат право да поставят шезлонги и чадъри – разстоянието между два шезлонга задължително трябва да е 4 метра, за да може всеки да премине и достигне до плажа. 

Промените стават факт след  след протести на местни жители и туристи по островите, че заведенията заемат голяма част от плажната ивица. 

Paradise Beach Kavourotrypes<br />
Снимка: Instagram /@visit.sithonia