Общество

Навални призова французите да гласуват срещу Марин льо Пен

Руският дисидент посочи, че познава корупцията по-добре от всеки друг, защото тя започва от Кремъл

Навални призова французите да гласуват срещу Марин льо Пен

Алексей Навални
Снимка: Celestino Arce/NurPhoto via Getty Images

Руският дисидент Алексей Навални призова французите да гласуват срещу кандидата на крайната десница Марин льо Пен на втория тур от президентските избори в неделя. Навални, който се намира в руски затвор, написа във Фейсбук:

Осъзнавам иронията на ситуацията: руски политически затворник се обръща към френските избиратели. Но технически аз съм в затвора заради жалба, подадена от френска компания. Учих в университет във Франция и тази държава ми е близка.

Без колебание призовавам французите да гласуват за Еманюел Макрон на 24 април, но бих искал да се обърна към онези, които не изключват възможността да гласуват за Марин льо Пен. Бих искал да се обърна към вас и да говоря за корупцията и консерватизма. На първо място, аз и моите колеги разследваме корупцията в Русия и знаем повече за нея от всеки друг.

Освен това прекарах много години в създаването на политическа коалиция срещу Путин, съставена не само от либерали, но и от десни консерватори, които виждаха Марин Льо Пен като пример за подражание. Много съм критикуван за това, но смятам, че способността ми да говоря с хора с различни политически възгледи е мое предимство и не смятам, че всички, с които не съм съгласен, трябва да бъдат заличени от политическата арена.

Корупция

Бях шокиран, когато научих, че партията Марин Льо Пен е получила заем от €9 млн от банката FRCB. Повярвайте ми, това не е просто „изкривен бизнес“. Тази банка е известна агенция за пране на пари, създадена по инициатива на Путин.

Бихте ли искали френски политик да получи заем от Коза Ностра? Е, това е същото.

Не се съмнявам, че преговорите им с тези хора и отношенията им с тях включват тайно политическо споразумение. Това е подкуп. И това е продажба на политическо влияние на Путин.

Консерватизъм

Винаги, когато европейската десница проявява симпатия към "консерватизма" на Путин, това ме озадачава. Путин и неговият политически елит са напълно неморални, те презират семейните ценности: да имат второ и дори трето семейство, любовници и яхти е норма за тях.

Те са лицемери. Съвсем наскоро те затваряха хора заради Библията, а сега се кръстят в църкви. Те мразят средната класа и се отнасят с презрение към работниците. В Русия работещите са много бедни.

Путин приложи напълно безумна миграционна политика, при която свободното влизане на мигранти от Централна Азия съвпада с превръщането на тези мигранти в лишени от права роби.

И накрая, Путин създаде и той подкрепя и се възползва от истинска терористична държава в Чечения, където убийствата, отвличанията и сплашването се превърнаха в норма. Ето защо всички онези, които се наричат ​​„консерватори“ и които симпатизират на Путин, не са нищо друго освен безскрупулни лицемери.

Изборите винаги са трудни. Но е абсолютно необходимо да отидете там, поне да гласувате против. На 24 април няма да мога да сложа шал в знак на солидарност с французите. Тук е "нарушение на дрескода", дори могат да ме вкарат в наказателна килия. Но все пак ще подкрепя Франция, французите и Еманюел Макрон.