Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. Вижте нашата политика за бисквитките повече тук.

Най-накрая отговор на въпроса "Защо всъщност няма жени хирурзи?"

Най-накрая отговор на въпроса "Защо всъщност няма жени хирурзи?"
СПОДЕЛЕТЕ ТАЗИ СТАТИЯ

Съвсем наскоро един от най-престижните японски медицински университети, Tokyo Medical University, призна, че умишлено е променял резултатите от кандидатстудентските изпити. Целта е била да се намали броят на допуснатите жени и да се гарантира, че повече мъже ще станат лекари. Това пълно безобразие е продължило повече от десетилетие и вероятно не само в едно висше учебно заведение, като се има предвид, че броят на жените лекари в Япония е непроменен от 20 години.

В резултат не е ясно колко (много) жени са били спрени още на входа към мечтаната професия. В момента, без да уточнят как точно ще стане, от университета декларират, че са готови да приемат жените, които са преминали реално изпитите през годините.

„Искрено се извиняваме за лошата си постъпка във връзка с кандидатстудентските изпити, която причини тревога и неприятности за много хора и предаде общественото доверие“ е официалното изявление на Тетсуо Юкиока, директор на висшето училище, който отрича да е знаел какво се случва.

„Подозирам, че е имало липса на чувствителност по отношение на правилата на модерното общество, в което жените би трябвало да не бъдат третирани различно заради техния пол.“

Да, имало е голяма липса на чувствителност...

Цялата афера е разкрита по-скоро случайно покрай

Елена е щастливо градско момиче с много и разностранни интереси. Много е сериозна. Не съвсем. Постоянно редактира и започва наново. Не пуши, не пие. Чувства се вкъщи навсякъде, където има Wi-Fi. Повече от Елена можете да намерите на Facebook страницата My Italian Days.