Общество

Не е ли време за проверка на качеството на магистралите?

Да изразим още веднъж недоволството си!

Не е ли време за проверка на качеството на магистралите?

Снимка: Уикипедия

Евродепутатът Елена Йончева инициира петиция във връзка с получени сигнали и общественото недоволство от качеството на изпълненото строителство на отделни пътни участъци в България. Тя настоява Европейската комисия и Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ) да направят независима експертиза на участъци от автомагистралите "Тракия", "Хемус", "Струма" и "Марица", изградени през последните 5 години със средства на Европейския съюз. 

Целта на експертизата е да се установи има ли в действителност пропуски в качеството на пътната настилка. Йончева припомня за инцидента на пътя София – Своге, при който на 25 август 2018 г. автобус излезе от  платното, преобърна се, а 20 души загинаха. А също и за 200-метровия участък от магистрала "Марица", който през февруари 2016 г. пропада само няколко месеца след като магистралата беше официално открита.

За да се обезпечи реален и безпристрастен резултат, Йончева настоява експертизата на пътната настилка да се извърши от лицензирана европейска лаборатория, която не е работила в България, за да отпаднат всякакви съмнения за евентуални зависимости. Целият текст на петицията можете да намерите тук

 

Лятото на нашето недоволство свършва