Общество

Невъзможният разговор

В нашето общество

Невъзможният разговор

Днес темата на деня е възможен ли е разговор между управляващи и протестиращи. Изтеклият нов запис на гласа, който много прилича на този на министър-председателя Бойко Борисов, не само възмути социалните мрежи, но и се превърна в своеобразен контрапункт на тезите на "младите протестиращи", говорили снощи в предаването "Референдум" по БНТ. С оповестяването на техните гледни точки днес се зае сайтът Off News, който публикува откъси от най-впечатляващите им изказвания под заглавие „Ние сме на различни планети“. Защо младите са на протестите?". 

Младите от площада говорят за липсата на алтернатива, липсата на дългосрочна далновидна политика, липсата на усещане за справедливост, липса на визия и планиране на бъдещето. Липсата на диалог е една от основните тези на младите протестиращи:

"Не може да има управление, което не чува, което няма диалог. Няма как да има демокрация без участие на различните граждански общества. Напоследък ми се струва, че те те изслушват любезно, кимат ти с уста, казват ти, че си млад и хубав и стават и си заминават, без да приемат това, което ти си написал",  казва една от участничките в дебата, Илина Мутафчиева, докторант в УНСС, съосновател на "Зона 21" (пространство за развитие на умения), част от екипа на Дружеството на ООН за България, била е и президент на Националния младежки форум.

"Няма чуваемост. Няма чуваемост на гражданско равнище, на бизнес равнище", твърди Недялко Дервенков, вицепрезидент на Българската стартъп асоциация, предприемач, завършил международен бизнес във Великобритани.

В същото време в свободната платформа reduta.bg, под заглавието "Днес или отново никога", журналистката Веселина Седларска направи своебразен разговор между протестиращите и статуквото, сравнявайки го с неумението на Бойко Борисов да говори чужди езици и да се разбере с европейските лидери. Изтеклият запис с предполагаемия глас на премиера обаче вече повдига все по-малко въпроси относно своята автентичност. Големият проблем тук не е дали той е изрекъл тези думи, а че те са напълно чужди за нормалните хора, не само като стилистика, а като светоусещане и манталитет.

Това ни подсеща за "крилатата" фраза на премиера и нейната перифраза на един от плакатите на протеста – "Ние не сме прости, затова не се разбираме!".

 

5 урока, които протестът трябва да си припомни