Общество

Нов месец, нови мерки за пътуващите към Гърция от днес

Предвидени са сериозни глоби за нарушителите

Нов месец, нови мерки за пътуващите към Гърция от днес

Снимка: Pexels

Все повече български туристи се отправят на почивка към Гърция, като от днес, 1 юли, пътуването към южната ни съседка е съобразено с нови правила. Влизането в Гърция с лека кола става след попълване на онлайн декларация, след което пътуващите получават QR код, като чрез него по зададен алгоритъм част от преминаващите ще бъдат тествани на границата. Декларацията е достъпна тук, a попълването ѝ е задължително до 31 август 2020 г. Липсата на QR код ще се санкционира с 500 евро, а отказалите PCR тест няма да бъдат допускани в страната, съобщиха от гръцкото посолство в София.

Когато пътник е насочен за PCR тест, след извършването му той е свободен да продължи ваканцията си в Гърция, но е задължен да се самоизолира на място по негов избор до излизане на резултатите, които са готови до няколко часа.  При отрицателен тест пътуващият продължава безпрепятствено почивката си, но при положителен резултат ще бъде поставен под 14-дневна карантина. Гърция ще покрие трансфер до болница и медицински разходи, както и престой в карантинен хотел, ако това е необходимо, разяснява на сайта си гръцкото външно министерство. Ще бъдат поемани и разходите за лечение на хората без здравна застраховка, а ако те са граждани на Европейския съюз, тези разходи ще бъдат покрити и след това ще бъдат администрирани в съответствие с правилата на общността.

Нашето МВнР оповести и че от днес от България ще може да се влиза в Гърция по суша само през ГКПП "Кулата - Промахон". Преминаването през останалите 4 гранични пункта на този етап няма да бъде възможно, потвърдиха и от посолството на Гърция, а според развитието на епидемичната обстановка гръцките власти ще решават как и дали да функционират останалите гранични пунктове. Въпреки това десетки автомобили са минали тази сутрин през прохода "Маказа-Нимфея", съобщават наши медии. "Толерансът" е направен, защото декларациите са попълнени минимум 48 часа по-рано и пътуващите са конкретизирали в него именно този пункт.

 

10 разлики между летуването в България и в Гърция