Общество

Нов закон във Флорида забранява на децата под 14 г. да имат профил в социална мрежа

Подобни ограничения има в още пет американски щата

Нов закон във Флорида забранява на децата под 14 г. да имат профил в социална мрежа

Снимка: Pixabay

От 1 юли във Флорида влиза в сила закон, който забранява на деца до 14 години да имат профили в социални мрежи, като това не важи за месинджъри). 14- и 15-годишните трябва да получат разрешение от родителите.

Целта на мярката е да защити децата от рисковете за психичното им здраве. Компаниите, които притежават такива мрежи са длъжни да изтрият всички такива профили и да потвърждават възрастта на потребителите си чрез външна система. Родителите от своя страна има право да съдят компаниите за причинени щети. 

Ръководеното от републиканците законодателно събрание на Флорида прие през февруари закона, който забранява на деца под 16 години да ползват социалните мрежи. Губернаторът Рон Десантис наложи вето на законопроекта по-рано този месец, като заяви, че той ограничава правата на родителите. Изменената версия позволява на родителите да предоставят съгласие за участие на по-големи деца в платформите на социалните мрежи.  

Поддръжниците твърдят, че така ще бъдат спрени вредните ефекти върху благосъстоянието на децата, които използват тези платформи прекомерно и могат да изпитат безпокойство, депресия и други психични заболявания в резултат на това. Критиците на закона отговарят, че мярката нарушава Първата поправка на Конституцията на САЩ за свободата на словото и че родителите, а не правителството, трябва да вземат решения относно това на каква възраст те трябва да започнат да посещават социалните мрежи. 

Досега щатите Юта, Арканзас, Луизиана, Охайо и Тексас са въвели подобни ограничения. 

 

Детелина Стаменова: Спешно сложете на детския телефон филтър за съдържание за възрастни!

Ох, тази менопауза! А защо не „ах” – разговор с психотерапевтката Детелина Стаменова