Общество

Ново явление: платени туристи

Дали туристическият ваучер ще стане факт и на други места по света?

Ново явление: платени туристи

Снимка: S&B Vonlanthen/Unsplash

Не е тайна, че един от големите губещи вследствие на пандемията от Covid-19 е туризмът. Този сектор пострада по целия свят и слънчева Калифорния не е изключение. Големите икономически затруднения блокират дейността на много хора, но има и оптимисти, които не се отказват, а решават да проявят изобретателност. Такива са общинските служители в един малък град, които приемат ограниченията като сигнал за събуждане и разработват план за помощ на местния бизнес.

Резултатът е програма, наречена "Посетете долината Санта Мария", която ще плати на всеки турист по 100 долара, за да пътува дотам и да остане минимум две нощи в един от многото хотели в района. Плащането се извършва под формата на ваучер, който може да се използва навсякъде в избите, пивоварните или ресторантите на града. Промоцията започва на 4 февруари и завършва на 31 март. 

Долината Санта Мария (Santa Maria Valley) се намира на около 100 километра северно от Санта Барбара и предлага много от същите удобства като по-известните дестинации в Калифорния, но на по-ниска цена.

"Долината на Санта Мария може да предложи толкова много", казва Дженифър Харисън, директор на местното бюро по туризъм, пред CNN. "Разполагаме с красиви плажове, хотели и винарни, които са чудесен вариант за нискобюджетни пътувания по време на икономически ограничения."

Всъщност регионът може да се похвали с 13 плажа и 34 дегустационни зали, всички в рамките на 30 минути път с кола, според уебсайта на Санта Мария, който предлага и десетки възможни активности, сред които голф и наблюдение на птици.

Дженифър Харисън е категорична, че нейният екип работи усърдно, за да се спазват всички протоколи за безопасност по време на сложната епидемична обстановка, добавяйки, че долината Санта Мария е по-малко пренаселена от други дестинации в Калифорния и може по-лесно да наложи мерки за социално дистанциране.

Друг плюс е, че самият град обикновено привлича посетители, които идват с кола, а не със самолет, поради спецификите на местоположението.

 

Как в Тбилиси може, а при нас не