Общество

Официално: ЕМА определи съсиреците като "много рядък страничен ефект" от АстраЗенека

И отново – ползите надхвърлят многократно потенциалните рискове

Официално: ЕМА определи съсиреците като "много рядък страничен ефект" от АстраЗенека

Комисията за безопасност към Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) заключи, че необичайните случаи на кръвни съсиреци при получили ваксината против коронавирус на "Астра Зенека" трябва да се опишат като "много редки странични ефекти" на ваксината.

Това обяви ЕМА по време на пресконференция, в която участва и директорът на агенцията Емър Кук. "Възможно обяснение за тези редки странични ефекти е имунният отговор на ваксината", водещ до състояние, подобно на това, което се наблюдава понякога при пациенти, които са лекувани с хепарин, обясниха експертите. 

Повечето от съобщените случаи "са настъпили при жени на възраст под 60 години в рамките на 2 седмици след ваксинацията", като Агенцията отново подчертава, че наличните към момента доказателства "не са потвърдили специфични рискови фактори".  

"ЕМА работи близко с националните власти и компанията, за да се увери, че рисковете ясно се съобщават на професионалистите по здравни грижи", за да могат те своевременно да видят признаците у пациенти с поставена доза и да реагират, обясни Емър Кук.

В изявлението отново беше потвърдено становището на ЕМА, че ползите от ваксината на "Астра Зенека" многократно надхвърлят всички потенциални рискове.

Тази вечер се очаква извънредна онлайн среща на здравните министри на 27-те държави от ЕС. 

Пресконференция се проведе, след като преди ден високопоставен служител на Агенцията обяви в интервю за италиански вестник, че връзката вече е потвърдена и ЕМА ще го обяви до часове. Малко по-късно Европейската агенция по лекарствата опроверга думите му в специално изявление пред АФП, че "все още не е стигнала до заключение и прегледът в момента продължава“. 

 

Ето какво каза пред италианските медии преставителя на ЕМА