Общество

Ограничиха достъпа до Инстаграм в Иран

Това не се случва за първи път!

Ограничиха достъпа до Инстаграм в Иран

Иран ограничи достъпа в сряда до Instagram и WhatsApp, две от последните останали социални мрежи в страната, на фона на протестите след смъртта на Махса Амини

Махса Амини беше арестувана от нравствената полиция за неспазването на правилата за носене на хиджаб на обществено място. Арестувана, малко след това тя изпада в кома и издъхва. Има предположения, че е била подложена на физическо насилие от старана на властите, което е довело до фаталния край. 

От NetBlocks съобщават сървърите на МЕТА са прекъснати от множество интернет доставчици още в петък, малко след като в социалните мрежи пламнаха вълни от несъгласие.

Смята се, че властите ограничават достъпа до Интернет, за да затруднят протестиращите да публикуват видеоклипове в социалните медии, с които да генерират внимание и подкрепа.

Това не се случва за първи път. През 2019 г. правителството отново ограничи достъпа до Интернет за около седмица, за да помогне за потушаване на протести, предизвиквайки най-кървавите репресии в 40-годишната история на Ислямската република.

Останалите социални мрежи като TikTok, YouTube, Twitter и Facebook са почти напълно блокирани, като към момента могат да се изпращат само текстови съобщения или публикации, без да се споделят снимки или видеа. Мета и Министерството на външните работи на Иран все още не са дали официален отговор.

Протести в Иран заради смъртта на жена, задържана от нравствената полиция