Общество

Олга Смирнова: Достоевски и Толстой ни учат, че трябва да говорим честно и открито

Една от най-големите звезди на Болшой театър, която напусна престижната балетна трупа на театъра, с днешна дата се подготвя за дебюта си в Националния балет в Амстердам.

Олга Смирнова: Достоевски и Толстой ни учат, че трябва да говорим честно и открито

 снимка: Инстаграм/ Olga Smirnova leka.spb.ballet

Една от най-големите звезди на Болшой театър, която напусна престижната балетна трупа на театъра, с днешна дата се подготвя за дебюта си в Националния балет в Амстердам.

„Животът ми се промени на 180 градуса за един ден“, разказва примабалерината Олга Смирнова пред „Гардиън“. „Сутринта не знаех, че ще напусна Русия, a вечерта вече бях в самолета.”

30-годишната примабалерина беше една от най-видните в Болшой театър. По-рано този месец тя се присъедини към Националния балет в Амстердам, като остави Москва зад гърба си. Този ход дойде малко след като Смирнова написа искрена позиция в Телеграм, с която осъжда войната в Украйна. „Аз съм против войната с цялата си душа. Никога не съм помисляла, че мога да се срамувам от Русия. Никога не съм помисляла, че мога да се срамувам от Русия, но днес чувствам, че има преди и след“, сподели откровено тогава тя.

След случилото се тя за първи път  дава интервю пред „Гардиън“ от Амстердам, като обосновава причината за напускането си. „Просто усетих, че атмосферата в страната е напрегната. Международните полети бяха отменени и имаше слухове, че границите ще бъдат затворени, така че взех решението да си тръгна. Не исках да рискувам, като чакам повече."

Балерината е наясно, че изявлението,с което излиза пред света, ще я постави в епицентъра на събитията. „Почувствах, че трябва да говоря. Не можех да го тая в себе си повече. Имаше много артисти, които заявиха позицията си. Възхищавам се на руската литература. Достоевски и Толстой са любимите ми писатели. Те ни учат, че трябва да говорим честно и открито.“

 

Смирнова почти не се чувала с колегите си от Болшой оттогава, с изключение на няколко подкрепящи и трогателни съобщения, които я получила.

 „Хората се страхуват да говорят. Ако нямат друг избор, освен да останат в страната, предпочитат да не говорят. Всеки трябва да може да реши в какъв тип общество иска да живее и от колко свобода се нуждае, за да живее пълноценно.”

Критиката към властта в Русия може да има последствия. Генералният директор на Болшой театър Владимир Урин е сред  културните дейци, подписали се срещу войната. Миналата седмица Путин излезе с предложение към ръководителя на петербургския Мариински театър Валерий Гергиев да слее своя театър с московския Болшой, като по този начин намекна, че Урин ще бъде отстранен от длъжност. Подобни действия съвсем ясно показват, че репутацията на Русия е сериозно уронена от действията на руското правителство

„Никога не съм се интересувала от политиката“, споделя Смирнова, като внимава с думите си. „Но стана невъзможно политиката да се игнорира, заради това се изказах против войната. Войната е неприемлив начин за разрешаване на какъвто и да е конфликт в нашия цивилизован свят."

Освен че иска войната да бъде прекратена възможно най-скоро, тя се тревожи за бъдещите отношения между Русия и останалия свят. „Наистина е болезнено“, казва тя. "Става дума и за репутацията на целия руски народ."

Междувременно родителите на Смирнова все още са в Русия. „За тях беше наистина трудно да го приемат. На първо място, защото са родители и искат да съм близо до тяй. Те са разстроени, искаха да остана, но мисля, че просто им трябва повече време, за да приемат и разберат решението ми."

Когато войната започва, Смирнова се възстановява от контузия и има възможност да се откъсне от натоварения ежедневен график от репетиции и представления. „Това ми помогна да погледна на ситуацията отстрани“, казва тя. След като взима решението да замине, тя разполага с пет часа да опакова нещата си. Първоначално тя и съпругът й взимат полет за Дубай, след това за Амстердам, където Смирнова започва репетиции на следващия ден.

 

Тя винаги е искала да бъде част от световната сцена: сработва се отлично с гостуващи хореографи в Болшой, обича съвременния поглед към класиките и мечтае да танцува балет по хореографиите на Ханс ван Манен в Нидерландия. Въпреки това, тя е на мнение, че животът й би се стекъл по различен начин при други обстоятелства.

Младата жена вече репетира за балетната премиера на „Раймонда“ този април. Въпросът е в състояние ли е да се концентрира по време на репетициите? В отговор Смирнова се усмихва. „Истинско щастие е да можеш да репетираш отново“, казва тя. „По някакъв начин това спасява от хаоса наоколо. Мога да кажа, че това е най-безопасното място, където мога да запазя тишина в съзнанието си и да се концентрирам. Толкова се радвам, че успях да репетирам още от първия ден, в който пристигнах.”

Смирнова планира да остане в Амстердам в обозримо бъдеще, като няма представа какво я очаква. „В Амстердам ме посрещнаха топло“, казва тя. "Ще се опитам да направя всичко възможно за тях."

Дали примабалерината ще се върне в Русия е спорно. „За да се върна в Русия, вероятно ще трябва да отстъпя от думите си. Това няма как да се случи. Разбира се, бих искала да видя родителите си, да мога да отида в родния си Санкт Петербург. Но бъдещето е толкова несигурно, както това на страната, така и моето."

Актрисата и активистка Чулпан Хаматова напусна Русия