Общество

Омразата срещу статуите: и дървената Мелания Тръмп изгоря

Статуята бе повод за недоволство

По подобие на всички онези статуи, които бяха отстранени или разрушени заради антирасистките протести, и тази на Мелания Тръмп в Словения бе застигната от същата съдба. Издяланата от живо липово дърво през 2019 г. Мелания, която се намира в близост до родния ѝ град Севница, изгоря.

Инцидентът се е случил в нощта на 4 юли, Националният празник на САЩ. Когато Брад Дауни, инициаторът на идеята за създаване й, разбрал за вандалския акт от полицията, е поискал да разбере мотивите зад действията на недоволните. Символиката, която стои зад проекта на Дауни, е политическа. Идеята му е да постави акцент върху факта, че Мелания е имигрант, а съпругът ѝ – президент, борещ се с имиграцията. 

Мелания Тръмп е с умишлено огрубени черти. Станалата емблематична синя рокля, с която тя се появи на инаугурацията на президента през 2017 г., намира място и по тялото на дървения ѝ еквивалент. Критиците намират гротескното произведение за „позорно“, а заради синия цвят на роклята дървената Мелания е оприличена на Смърфиета, героиня от „Смърфовете“. 

След опожаряването скулптурата бе свалена от ствола на дървото. Акт на недоволство имаше и в началото на 2020 г. когато в словенския град Моравче, източно от столицата Любляна, бе изгорена и подобна статуя на Доналд Тръмп.

 

Битката между Тръмп и социалните медии продължава