Общество

ООН към Великобритания: Не настанявайте украински жени при необвързани мъже

От Агенцията на ООН за бежанците приканват за повече бдителност, защото докато някои хора бягат от войната, други се възползват от ситуацията, като маскират истинските си цели под лъжливи благородни намерения.

ООН към Великобритания: Не настанявайте украински жени при необвързани мъже

Photo by Mohammad Javad Abjoushak/SOPA Images/LightRocket via Getty Images)

Агенцията на ООН за бежанците призова правителството в Лондон да гарантира, че украинските жени и деца са настанявани единствено на сигурни места, където няма риск те да бъдат експлоатирани. Апелът им е Великобритания да направи повече проверки, за да предпази уязвимите украинки и техните деца.

 В изявление, публикувано в „Гардиън“, пише: „Агенцията вярва, че може да бъде възприет по-подходящ план за намиране на подслон, като се гарантира, че жените с деца са настанявани при семейства или двойки, а не при необвързани мъже.“

Все повече нарастват случаите на жени бежанки, които са изложени на риск от хора, спонсорирали ги да дойдат в Обединеното кралство по плана "Домове за Украйна". Един скорошен журналистически експеримент доказва колко рискове крие подобен план за настаняване. В рамките на минути след публикуването на съобщение в най-голямата Фейсбук група за намиране на подслон в Обединеното кралство, репортер под прикритие на „Таймс“, представящ се за Наталия на 22 години от Киев, е залят от непристойни съобщения, изпратени от мъже.

Агенцията на ООН за бежанците приканват за повече бдителност, защото докато някои хора бягат от войната, други се възползват от ситуацията, като маскират истинските си цели под лъжливи благородни намерения.

Посегателствата върху жени в Украйна започват да излизат наяве