Общество

Остър сблъсък на позициите на тв дебата Макрон - Льо Пен

Според бързо допитване на зрителите, Макрон е бил по-убедителен от двамата кандидат-президенти

Остър сблъсък на позициите на тв дебата Макрон - Льо Пен

ТВ дебата между Макрон и льо Пен продължи 2 часа и 45 минути
Снимка: Chesnot/Getty Images

Разгорещен спор и сблъсък на позициите наблюдаваха французите в телевизионния дебат на двамата кандидати за президент на Франция. Вторият тур на вота е тази неделя и срещата на двамата пред камерите беше очаквано гореща.

Френският президент Еманюел Макрон и крайнодесният претендент за поста му Марин Льо Пен говориха по важните обществени теми, включително войната в Украйна и позицията на Франция към санкциите над Русия. Разговорите продължиха 2 часа и 45 минути в размяна на остри реплики и взаимни обвинения за липса на амбиция във вижданията за бъдещето на Франция.

Една от основните линии, по които Макрон атакуваше Льо Пен, беше тази за възхищението ѝ в миналото от руския президент Владимир Путин и заема за предизборната ѝ кампания от 2017 г., получен чрез руска банка.

"Вие зависите от руската сила, Вие зависите от господин Путин. Взехте заем от руска банка", напомни Макрон на Льо Пен.

Той продължи, че много от решенията на льо Пен могат да бъдат обяснени с тази зависимост и добави, че, когато председателката на крайнодесните разговаря с Русия, „не разговаряте с други лидери, а с банкера си, това е проблемът."

"Вие будалкате ли ме?", обърна се Макрон към Льо Пен, а тя му отговори:

"Аз съм напълно свободна и независима жена".

Френският президент обвини Льо Пен, че таи неотслабващо желание да извади Франция от Европейския съюз, а в отговор тя обеща да върне парите в джобовете на милиони французи, обеднели по време на петгодишното му президентство.

Липсата на чувствителност към истинските тревоги на хората беше основна тема и на двамата в атаките си един към друг. Льо Пен заяви, че в реалния живот нейните предложения ще подобрят положението на избирателите много повече, отколкото тези на опонента ѝ, а Макрон от своя страна определи много от идеите ѝ като нереалистични.

59% от запитаните зрители, гледали тв дебата намират, че Макрон е бил по-убедителният от двамата, но не е ясно как това ще се отрази на вота в неделя, показа бързо допитване, проведено за телевизионния канал BFM.

Изборите във Франция представят на гласоподавателите две противоположни виждания за Франция: Макрон предлага проевропейска, либерална предизборна програма, а Льо Пен националистическа, почиваща на дълбок евроскептицизъм.

Преди дебата имаше доста спорове за провеждането му - от въпроса за температурата в залата до това да се хвърли монета, за да се реши с каква тема да започнат и кой да говори пръв - това беше Льо Пен, която коментира жизнения стандарт.