Общество

Откриха тялото на алпиниста Атанас Скатов

Досега никой алпинист не е покорявал този връх през зимата

Откриха тялото на алпиниста Атанас Скатов

Снимка: Фейсбук

Тялото на Атанас Скатов е открито, информира БНР, като се позовава на пакистанската агенция, която обслужва експедицията на място. В момента хеликоптер на пакистанската армия го транспортира от Базовия лагер към Скарду.

Атанас Скатов загина след падане при спускането си от Лагер 3 под втория най-висок връх на планетата – К2 (8611 м).  Първоначално бяха изпратени шерпи, които да издирват българина, но по-късно организаторите на експедицията от обясниха, че Скатов е паднал на място, където не може да бъде изпратен спасителен екип, затова бе изпратен хеликоптер. По-късно спасителите съобщиха, че е намерен със здраво въже (първо се смяташе, че се е скъсало), затова предположенията в момента са, че алпинистът се е изпуснал от него.

Той бе част от голяма експедиция на К2 – е единственият сред 14-те осемхилядника, който никога не е бил изкачван през зимата заради тежките атмосферни условия.  Той е голямо предизвикателство и през лятото, а зимата носи допълнителна опасност от лавини, температури, които достигат до под -50 градуса, както и силни бурни ветрове. Досега никой алпинист не е успявал да покори връх в студените месеци. До момента двама българи са стъпвали на К2. Пръв на върха стъпи Боян Петров през лятото на 2014 г., а пет години по-късно това направи и Стефан Стефанов.

До момента Атанас Скатов беше изкачил десет осемхилядника, като до Хималайската корона му оставаха върховете К2, Шиша Пангма, Броуд Пик и Нанга Парбат. Той изкачи самостоятелно и без кислород Чо Ойю – шестият по височина в света.  

"Разбрах защо 20 години никой не е успял да се качи над 7400 м под К2", написа той във фейсбук в по-рано тази година от базовия лагер под К2. „Не е нужно да си на върха на К2, за да усетиш суровата сила на природните стихии. За съжаление палатката ни не устоя на ветровете  през последните няколко дни на базовия лагер, но ние все още не се предаваме. Дори свикнахме с температурите, достигащи -30 градуса всяка вечер. Вече спокойно може да живеем без отопление зимата в България.“ 

Преди 2 дни пък разказа в интервю пред БНТ, че има добро предчувствие за експедицията. Прогнозите даваха подходящи температури за изкачване, затова Скатов атакува върха днес.  „То е един шанс сега ако успеем, защото след това го дават трайно разваляне на времето, след 6-и, 7-и, 8-и, 9-и, 10-и е над 100 км/ч.“, разказа той.

Вътрешното ми чувство ми казва, че шансът ми е много голям, все пак имам 21 експедиции. Знам, че винаги може да се промени всичко, всяка една секунда. По-добре да се кача директно на лагер 2, вместо да спя тази нощ на лагер 1, ако човек се чувства достатъчно добре в планината, по -добре да взима големи разстояния наведнъж".

Поднасяме съболезнования на близките!

 

Изложба в памет на Боян Петров