Общество

Оттеглянето от Истанбулската конвенция – новата причина за недоволство в Полша

Полша стартира процедурата по оттегляне в понеделник

Оттеглянето от Истанбулската конвенция – новата причина за недоволство в Полша

Снимка: Associated Press

Полша ще се оттегли от Истанбулската конвенция. Процесът по оттегляне започна днес. Според министъра на правосъдието Збигнев Зьобро документът е „вреден“, тъй като включва преподаване и разпространение на „джендър идеология“. Министърът е на мнение, че той може да увреди традиционните семейни и религиозни ценности, защото включва в себе си клаузи, съгласно които традициите, религиозните и културните особености не биха могли да бъдат оправдание за насилие над жените. Друг мотив на властите за оттеглянето е това, че конвенцията противоречи на конституционните норми в страната. Тя е първият правен механизъм за борба и превенция срещу насилието, както и за предпазване от изнасилване в брака и генитално осакатяване, свързано с традиции.  

Конвенцията е ратифицирана от Полша през 2015 г., когато на власт е центристко правителство. Още тогава Збигнев Зьобро изтъква, че документът ще „оправдае гей идеологията“. Национал-консервативната партия „Право и справедливост“ твърди, че местното законодателство достатъчно добре се справя с проблемите на домашното насилие. Същата партия спечели изборите с обещания за защита на традиционните ценности и с хомофобски лозунги. Наскоро бе преизбран и президентът Анджей Дуда, отново заради подобни предизборни обещания и заявка за оттегляне от Истанбулската конвенция.

Темата за домашното насилие е актуална в световен мащаб заради пандемията. Според данни на СЗО с до 60% са се увеличили обажданията на горещите телефонни линии в Европа. Много от сигналите са свързани с насилие, ескалирало след употребата на алкохол и накркотици. Въпреки тези статистики полското правителство все още счита Истанбулската конвенция за опасна. По думите на Януш Ковалски, коалиционен партньор на „Право и справедливост“, тя „включва опасен идеологически пласт, противоречащ на полския конституционен ред“. А според зам.-министъра на правосъдието, Марчин Романовски, конвенцията трябва да бъде отхвърлена още тази седмица, тъй като представлявала „джендърски нонсенс“. Същият отбелязва, че тя засяга съществени проблеми, но същевременно е „опит на неомарксисти и поддръжници на джендър идеологията да наложат убежденията си на полския народ“. Романовски допълва, че в конвенцията религията е разглеждана като основен причинител на насилието. 

Оттеглянето от конвенцията стана повод за масови протести. Според недоволните граждани отхвърлянето на документа е оправдание за правителството да легализира домашното насилие. Един от основните лозунги на протестите е „ПиС е ад за жените“. Той е свързан и със стремежите на партията да ограничи правото на аборт. Ограниченията също доведоха до протести през пролетта и не бяха приети. Отново след недоволство бе отхвърлена и формулировката домашното насилие да бъде наказуемо едва след многократни посегателства. Опасенията на гражданите тогава бяха, че ще бъде легализирано „инцидентото“ насилие.

Желанията за оттегляне от Истанбулската конвенция доведоха до тревоги и в Европа. Съветът на Европа, който е инициатор на конвенцията, критикува идеите на полското правителство. Генералният секретар на Съвета, Мария Бурич, коментира в официално изявление, че оттеглянето от конвенцията е „крачка назад в защитата на жените от насилие в Европа“. Бурич изрази и готовност за конструктивен диалог при наличието на евентуални недоразумения в тълкуването на документа. Евродепутати от ПЕС определиха действията на полското правителство като „позорни“. А бившият белгийски премиер Ги Верхофстат нарече решението „скандално“, заявявайки, че „насилието не е традиционна ценност“. Съветът на Европа наблегна и на това, че основната цел на Истанбулската конвенция е борбата с насилието над жените и домашното насилие, като еднополовите бракове не влизат в обхвата й.

 

Какво се случи с правото на аборт в Полша?