Общество

Отвлечена, за да бъде омъжена насила, после убита – ужасяващата история на Айзада

"Традиция", която отдавна трябваше да изчезне

В Киргизстан избухнаха протести, след като жена беше отвлечена, за да бъде омъжена насила, а после – убита. 27-годишната Айзада Канатбекова е отвлечена в понеделник от трима мъже, защото един от тях е искал да я превърне в своя съпруга въпреки волята й.

В социалните мрежи изтекоха кадри от охранителна камера, заснела отвличането. Те показват как тримата мъже завличат Айзада насила в тяхната кола посред бял ден и пред очите на минувачите. Полицията обаче не е успяла да проследи превозното средство. Два дни по-късно тялото на момичето е намерено в изоставената кола.

Похитителят на младата жена и потенциалният извършител на нейното убийство също е намерен мъртъв. Полицията съобщава, че той е починал от рани с нож, като най-вероятната версия е, че се е самоубил. Семейството на Айзада заяви, че познава мъжа, тъй като и преди е търсил контакт с нея. Затова го помолили да я остави намира... Друг от тримата мъже е задържан от полицията, съобщава държавната телевизия.

Незаконното отвличане на жени за брак е широко разпространено в страната, пише ВВС. Мнозина смятат, че отвличането на булки е древна традиция в Киргизстан, но според историците то е станало популярно в централноазиатската държава само преди няколко десетилетия.

Насилствените бракове чрез отвличания бяха обявени за незаконни през 2013 г., но присъдите са рядкост и жените често не желаят да съобщят за това, защото се страхуват. Данните на ООН сочат, че всеки пети брак в Киргизстан се случва след отвличане на жена. Родители и роднини притискат младите мъже в Киргизстан да се оженят, след като навършат определена възраст. За много, особено за тези от бедни семейства, отвличането на булки е най-евтиният и бърз начин. В тях обаче волята на жената няма никаква стойност.

Продължава на следващата страница... 


За да изразят недоволството си от тази практика, над 500 души се събраха на протест в четвъртък. Те крещяха "Срам!" и поискаха оставката на министъра. Част от присъстващите носеха плакати с надписи: „Кой ще отговори за убийството на Айзада?“ и Кой все още смята, че убийството е традиция?".

"Невъзможно е да бъдем тихи и да наблюдаваме насилието, което нашите жени, нямащи никакви права, трябва да търпят", коментира местната журналистка Махинур Ниязова пред агенция "Франс Прес". В социалните мрежи започнаха да публикуват и рисунки на случилото се, с надеждата, че историята на Айзада няма да бъде забравена.

Премиерът Улугбек Шарипов призова протестиращите да "имат търпение", докато полицията разследва. Президентът Садир Джапаров пък изрази съболезнования във фейсйбук и определи смъртта на г-жа Канатбекова като „трагедия и болка не само за нейното семейство, но и за цялата държава“. Инцидентът трябва да бъде "последното отвличане на булка в историята", каза той.

Но за съжаление историята само се повтаря – през 2018 г. 20-годишнта студентка по медицина Бурулай Турдаали Кизи беше намушкана до смърт в полицейско управление, докато се готви да подаде декларация срещу похитителя си. Нейният убиец е осъден на 20 години затвор, а над 20 полицаи са наказани.

 

 

Домашното насилие в България през погледа на немска журналистка