Общество

Парадокс: България поставя ваксинираните под карантина

Пореден абсурд

Парадокс: България поставя ваксинираните под карантина

Снимка: Pexels

Няколко месеца след началото на масовото ваксиниране се оказва, че ваксинационните сертификати всъщност не служат за нищо... поне в България. От поне половин година се говори за въвеждането на документ, който да удостоверява поставена ваксина, т.н. зелен сертификат или паспорт. Европейският съюз вече представи прототип, с който пътуващите да доказват по време на пътуване, че имат поставена ваксина, негативен PCR тест или пък че са прекарали коронавируса скоро. Антителата от ваксината обаче не са достатъчни, за да избегнем карантината у нас...

Такъв е случаят на журналиста Найо Тицин, който се оказа карантиран, въпреки че има сертификат за поставени две дози от ваксината срещу Covid-19, както и документ за огромен брой антитела в организма му – над 400 единици. Когато се върнал от командировка в Италия, здравните власти му обяснили, че според българските правила ще трябва да стои 14 дни под карантина.

"За мен беше огромно недоумението, че след като съм ваксиниран и с двете дози и имах документи за това, както и носех документ за наличието на антитела, на летището – на връщане от Италия у нас, ми поискаха резултат от PCR тест“, разказва пред БНР журналистът.

"Получава се един парадокс – като че ли властите от една страна те стимулират да се ваксинираш и да имаш сертификат за това, а от друга тези документи не облекчават твоето придвижване и живота ти".

Тицин разказва, че е бил една седмица в Италия. На софийското летище представил всички документи за имунизация, но решил и да се презастрахова и с лабораторен тест за антитела, извършен на 29 март. Служителите обаче му казали, че трябва да влезе в карантина, защото съответните документи още не се зачитат от РЗИ. Такъв е и последвалият отговор от РЗИ – че съгласно заповедта на министъра на здравеопазването освобождаването от карантина става единствено с отрицателен PCR .

"Аз си го направих, разбира се, съответно срещу 100 лв. За мен генералният въпрос е хората, които вече са имунизирани, които са над 115 хиляди у нас, да бъдат облекчени в придвижването си, иначе какъв е смисълът. Тези хора са показали, че имат гражданска съвест и отговорност. PCR тестът също не е докрай достоверен, защото хора с отрицателен тест може също да разнасят заразата, това се доказа във времето. Ако сега ги карантинираме имунизираните, които идват от чужбина, то как ще стимулираш хората да се ваксинират, при условие че този процес в България не върви. А аз имам предвид и хора, които освен това спазват и всички необходими противоепидемични мерки, за тях трябва да има вече облекчения".

Продължава на следващата страница... 


Тицин разказа за парадокса и в ефира на bTV.  “Моят въпрос е защо се издават сертификати за ваксинация с всичките необходими атрибути, издаден от Националната здравна информационна система към Министерството на здравеопазването? Защо човек с наличие на антитела трябва да бъде карантиниран? Аз съм постъпил отговорно като гражданин – ваксинирал съм се, за да не пренасям вируса. Защо трябва да си правя тест за 120 лева, след като съм ваксиниран и е ясно, че самите PCR тестове не дават 100% гаранция, че си здрав? Моят въпрос не е само към българските здравни власти. Има хаос на европейско ниво и в цял свят. Но мисля, че българските здравни власти могат да бъдат пионери в това отношение и да заявят, че един такъв сертификат може да освобождава от карантина“, смята Тицин.

Отговорът дойде от д-р Николай Брънзалов,  член на УС на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари, на Националния ваксинационен щаб и зам.-председател на БЛС. „Въпреки че е ваксиниран, той може да пренася в горните дихателни пътища вируса и ако не спазва мерките и се срещне с някого, може да му го предаде”, заяви той пред bTV.  И все пак д-р Брънзалов смята, че „хората, които са ваксинирани или преболедували, трябва да имат до известна степен малко по-облекчен режим. Затова настояваме да има европейски сертификат, той показва, че не влиза болен човек във вашата държава".

Това означава, че на практика ваксинационните сертификати не служат за нищо у нас, защото Министерството на здравеопазването издава документ, който не признава. Вече ви разказахме, че според здравните власти документът отговаря на изискванията на ЕС. Въпреки това все още не е достатъчен, за да пътуваме, без да правим тестове – към момента на влизане в България трябва да направим тест или в страната, от която идваме, или до 24 часа на българска територия. Можем и да се карантинираме доброволно, но наличието на ваксина продължава да не ни дава възможността да пътуваме свободно.

Предполага се, че това ще стане факт с въвеждането на европейските сертификати, които по план ще влязат в сила през юни. Припомняме, че на 23 март Европейската комисия предложи въвеждане на цифров сертификат за ваксинация в ЕС, наричан също „Зелена цифрова карта“. Той  ще комбинира три документа едновременно: самият сертификат за ваксинация, документ за изкарана болест, която осигурява имунитет за неопределено време, както и сертификат за скорошни тестове. Тогава българският сертификат също няма да ни случи за нищо, защото ще има нов, унифициран за целия ЕС документ.

 

Българският модел: Театрите са по-опасни от заведенията