Общество

Партията срещу Peppa Pig

И последният вражески подривен елемент в китайската държава беше разкрит и разобличен!

Партията срещу Peppa Pig

И последният вражески подривен елемент в китайската държава беше разкрит и разобличен! Този път тамошната столетница го намери в лицето на малко розово прасенце, или по-точно на любимата на всички деца по света бунтарка Peppa Pig.

Партията се разправи с нея и най-безпощадно я изтри от Douyin (китайският канал за видеосподеляне в Интернет), заедно с всичко, което носи хаштаг #PeppaPig. Проблемът? Peppa е пример за контракултура и гангстерско поведение. Хората, които си свалят видеа и си правят татуировки със свободолюбивото прасе, са „слабо образовани и без стабилна работа”. Те са „безделници, които си нямат друга работа и се мотаят наоколо... в контраст с младото поколение, което Партията се опитва да култивира”.

В Китай Peppa Pig е популярна не само сред дечицата, а и сред възрастните, а временните или постоянни татуировки с нея са голям хит. Освен това е много разпространена и под формата на дублирани на различни диалекти фен видеа и мемета с еротичен тон, което вероятно много изнервя местния СЕМ.

Това не е първият път, в който Peppa Pig се изправя лице в лице с цензурата в Китай. Миналата година тя го отнесе и в инициирана от Партията акция, чиято цел беше намаляване броя на чуждестранните заглавия на детските книжки в Китай – част от плана за действие по мащабна стратегия за намаляване на западното влияние.

Китайците се запознаха с прасето едва през 2015 г., когато филмчетата започнаха да се излъчват по CCTV, и моментално героинята стана мегапопулярна. Толкова, че в Пекин и Шанхай догодина трябва да отворят два тематични парка, посветени на любимата Peppa.  

С процъфтяването на цензурата по времето на управлението на Си Дзинпин (сегашният президент, който вече си гарантира пожизнения партиен и държавен престол) нападението над Peppa може да се дължи и на добрия стар страх и презастраховане от страна на Douyin срещу спиране. Техен сайт, новинарският агрегатор Jinri Toutiao, вече беше спрян от властите за три седмици, защото предлага „неподходящо съдържание”. 

 

Пример за гангстерско поведение: