Общество

Патриарх Неофит почина снощи

Негово Светейшество напусна този свят на 78-годишна възраст, 11 години след като бе избран за патриарх.

Патриарх Неофит почина снощи

Снимка: Facebook

Главата на Българската православна църква патриарх Неофит е починал в реанимацията на Военномедицинска академия, където бе настанен преди повече от четири месеца с белодробно заболяване, съобщиха от Светия Синод снощи в социалните мрежи. 

Негово Светейшество напусна този свят на 78-годишна възраст, 11 години след като бе избран за патриарх.

„Той не беше властолюбив човек. Той отива при истинския властител, при своя властител“, сподели пред БНТ богословът проф. Калин Янакиев.

Западно- и средноевропейският митрополит Антоний написа в профила си във Фейсбук: "Бог да прости Негово Светейшество Българския Патриарх Неофит! Ще остане незабравим в сърцата ни с неговата любов, благост, смирение и търпение! Светъл път, Светейший владико!"

„Той беше харизматичен човек. Много благ, винаги много усмихнат. Познавам патриарх Неофит от 1991 година, когато беше ректор на Духовната академия, а след това и пръв декан на Богословския факултет. Тогава бях студент първа година. Бях впечатлен от харизмата му, от начина, по който се изразяваше и отношението му към всеки един от нас, което се запази до края” - каза отец Силвестър Янакиев за личните си срещи с покойния български духовен водач Неофит пред екипа на vesti.bg.

Светла му памет!