Общество

Петиция в защита на преподавателя, уволнен след статус за Борисов

"Тежко посегателство срещу свободата на изразяване"

Петиция в защита на преподавателя, уволнен след статус за Борисов

Доц. д-р Мартин Осиковски. Снимка: УНСС

Петиция в защита на преподавателя от Университета за национално и световно стопанство доц. д-р Мартин Осиковски стартираха студенти и преподаватели от висшето училище. Вчера той беше уволнен дисциплинарно, защото „уронвал престижа и доброто име на УНСС“.

Преди изборите доц. д-р Осиковски написа в социалните мрежи, че визитата в учебното заведение на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов в последния ден на предизборната кампания, за да присъства на откриването новия корпус, е обидна за автономията на университета. Той подчерта и че вече бивши министри на Борисов през 2019 г. са докарали УНСС до безпрецедентна финансова и имиджова криза. Припомняме, че тогава университетът беше пред запор на сметките си заради неиздължени суми от държавата към строителя на новата сграда. Но Борисов се намеси и бе отпусната държавна финансова помощ за УНСС.

Часове след като лидерът на ГЕРБ посети висшето училище в знак на протест доц. Мартин Осиковски подаде оставка от "ръководната" длъжност "главен секретар по уеб комуникации" на университета, оттегли се като член на редколегията на "Научни трудове" и "Годишник на УНСС" и напусна и атестационната комисия на факултет "Икономика на инфраструктурата". А вчера бе отстранен дисциплинарно, след което бе стартирана петиция в негова защита.

 "Ние, долуподписаните студенти, университетски преподаватели и граждани, категорично възразяваме срещу наложеното наказание "дисциплинарно уволнение" на доц. д-р Мартин Николаев Осиковски, преподавател в Университета за национално и световно стопанство“, пишат инициаторите на петицията и коментират, че действията на преподавателя са „форма на символичен протест, при която неговото решение беше да остане обикновен преподавател в университета“.

Уволнението му е за „злоупотреба с доверието и уронване на доброто име“ на учебното заведение, съгласно Кодекса на труда, но подписалите петицията не смятат, че доц. д-р Осиковски е накърнил реномето на УНСС.  Според тях позицията му изразява неговата лична гледна точка по отношение конкретно на събитията от 2 април, а не по отношение на институцията като цяло. "Позицията изразява лоялност към университета по смисъла на духа на неговия правилник, на Закона за висше образование и съгласно разбиранията и убежденията на уволнения преподавател“.

Затова и настояват за незабавна отмяна на заповедта за дисциплинарно уволнение: 

„Намираме наложеното наказание за тежко посегателство срещу свободата на изразяване на лично мнение. Смятаме, че това е изключително притеснително в контекста на устойчивото влошаване на условията за свобода на словото в България.“

Споделяме и откъс от статуса на Осиковски, считан от управата на УНСС за "уронващ престижа":

"Т.нар. премиер е бил на посещение в институцията, в която работя – Университета за национално и световно стопанство. Повод за посещението му е било разглеждане на т.нар. „най-нов корпус“ – същата онази сграда, заради която (вече бивши) министри на същия този т.нар. премиер през 2019 г. докараха университета до безпрецедентна и финансова и имиджова криза (в разрез с всички правила и договорки – знам това добре, тъй като по онова време бях помолен да проуча случая и да съставя писмено възражение, както и направих.)

Но няма значение кой е бил прав тогава и кой – крив; същественото е, че беше допуснато един български университет да се превърна в снимачна площадка за #ЖипкаTV. Намирам това за обидно по отношение на автономията като цяло, на толкова много хора, които работят или учат тук и които се чувстват, меко казано, дискомфортно от това, че неволно са превърнати в домакини на предизборна обиколка навръх последния ден от предизборната кампания на Политическа партия ГЕРБ"

 

Ренета Инджова за жените, жертва на модела "Борисов“