Общество

Петте най-стари метро линии в света

Първото метро в света е открито в края на 19-ти век

Петте най-стари метро линии в света

снимка: Иван Шишиев / Етюд-и-те на София

От днес столицата ни ще бъде по-свързана и по-близо до модерните градове в Европа. Макар и бавно, в София линията на метрото расте, както и самият град. Според официалната статистика жителите на най-големия град у нас са 1 млн. 236 хиляди. По неофициални данни те са около 2 млн. Ежедневно сме свидетели на тежкия трафик по улиците, който като че ли всяка година става все по-сериозен. А метрото си остава един от най-ефективните начини да се борим със задръстванията, а също и да има по-добра комуникация между отделните райони на града.

Новият участък на софийското метро е с дължина 4 км - от жк „Красно село” през жк „Овча купел” до Околовръстен път при кв. „Горна баня”. Има 4 метростанции - „Овча купел”, „Мизия/Нов български университет”, „Овча купел 2” и „Горна баня”. С пускането на новото трасе от Линия 3 дължината на столичното метро става 52 км с 47 станции.

През последните две години, покрай строителството на метрото в кв. Овча купел, бяха основно ремонтирани няколко пътни мрежи в района, бяха изградени три паркинга, създадена беше връзка с жп мрежата. С пускането в експлоатация на четирите нови станции ще заработи и открит буферен паркинг до последната метроспирка при околовръстния път с „Горна баня”.

От тази част в София ежедневно идват жители от други населени места като Перник и Радомир.

Третата линия на метрото е ново поколение - с нов тип автоматика, с нови преградни врати за пътниците, управлението е от ново поколение, посочват от компанията, която обслужва софийското метро "Метрополитен" ЕАД. При новата система функциите на машиниста са ограничени, но ако се наложи, може да поеме управлението ръчно.

има още...


Днес с метро разполагат всички големи и развити градове в света. Първата мотриса е отворила врати за пътници във време, когато България е извоювала независимост от Османската империя. Кои са петте най-стари метро линии – вижте:

Лондон

Градски релсови линии в Лондон са отворени през далечната 1863 г. Първоначално по тях са вървели влакове с локомотиви. През 1890 г. те се превръщат в първата в света линия на метрото. Днес лондонското метро е третото по дължина в световен мащаб, като дължината му е 402 км, има 270 станции и общо 11 линии. Всъщност едва 45% от метрото на британската столица се намира под земята, а останалата се движи на повърхността.

Будапеща

Второто метро, което е пуснато в движение, е това в Будапеща. Първата му линия е отворена през май 1896 г., а през 2002 г. линията беше вписана в списъка на ЮНЕСКО заради автентичния си вид и досега.

Глазгоу

Няколко месеца по-късно, през декември тръгва и метрото в Глазгоу, Шотландия. Линията се движи под земята и е дълга 10,5 км и е една от малкото метро линии, чийто маршрут не е разширяван от първоначалния си вариант.

Чикаго

Метрото в Чикаго започва да оперира като електрическа релсова линия през 1897 г. През 2017 г. по него пътуват вече 230 млн. пътници всеки ден. То е второто по натовареност метро в САЩ. Две от линиите му пък са отворени 24 часа в денонощието, което се случва само в общо 5 линии по света.

Париж

Добрата стара Франция също е сред първите страни с метро. На 19 юли 1900 г. парижани вече пътуват под земята. Любопитен факт е, че французите са едни от първите, които използват думата „метро”, преди това са наричали този транспорт подземен. През 2016 г. парижкото метро достига до 1,5 млн. пътници, които го използват ежедневно. Има 16 линии, 302 спирки и обща дължина 214 км. Почти цялото метро в Париж се намира под земята.

 

Да обиколиш Европа с влак