Общество

Pfizer: Вероятно ще е нужна и трета доза ваксина

Това заяви шефът на компанията

Pfizer: Вероятно ще е нужна и трета доза ваксина

Снимка:  Pixabay

Вероятно ще бъде нужна трета доза от ваксината на Pfizer срещу Covid-19,  каза шефът на компанията Алберт Бурла, цитиран от Ройтерс. Третата игла ще се постави година след първоначалната имунизация, а след това ще се прави реваксина всяка година. „Има ваксини като тази за полиомиелит, при които една доза е достатъчна, но има и такива като за грип, при които трябва ваксиниране всяка година“, обясни Бурла.

„Вероятно ще има нужда от трета доза, някъде между шест и 12 месеца, а след това ще има ежегодна реваксинация, но всичко това трябва да бъде потвърдено. И отново, вариантите ще играят ключова роля “, каза още той.  „Изключително важно е да се фокусираме върху групата от хора, които могат да бъдат податливи на вируса“, ​​каза Бурла.

Коментарът дойде, след като изпълнителният директор на Johnson & Johnson Алекс Горски заяви пред CNBC през февруари, че може да се наложи хората да се ваксинират срещу Covid-19 ежегодно, точно като сезонните ваксини срещу грип. Изследователите все още не знаят колко дълго продължава защитата срещу вируса, след като някой е напълно ваксиниран.

Pfizer заяви по-рано този месец, че тяхната ваксина Covid-19 е с повече от 91% ефективна защита срещу коронавируса и над 95% ефективна срещу тежко заболяване до шест месеца след втората доза. Ваксината на Moderna, която използва технология, подобна на тази на Pfizer, също потвърди висока ефективност за поне шест месеца. Данните на Pfizer се основават на повече от 12 000 ваксинирани участници. Изследователите обаче казват, че са необходими повече данни, за да се определи дали защитата продължава повече от половин година.

Медицинските регулатори в Европа и в Щатите предвиждат облекчени процедури за разрешение на допълнителните дози, защото те се основават на вече съществуващите и одобрени ваксини. От „Модерна“ също обявиха, че разработват трета доза, която се очаква да бъде готова до есента.

 

ЕС бави сертифицирането на руската ваксина, тя става все по-желана