Общество

Почина актьорът Васил Стойчев

Той си отиде малко преди да навърши 85 години

Почина актьорът Васил Стойчев

Снимка: БГНЕС

На 84-годишна възраст почина обичаният български актьор Васил Стойчев. Новината за смъртта му дойде от Съюза на артистите в България.

,Аз си мисля, че великата сила на театъра и неговата вечност имат връзка с факта, че във всеки човек той е нещо вродено. Всеки обича театъра." Васил Стойчев един от най-достойните и най-уважаваните ни колеги си е отишъл от този свят, малко преди да навърши 85 години“, се казва в съобщението на САБ във Фейсбук.

Актьорът е роден на 29 септември 1935 г. в Кюстендил. Получава образованието си в Образцов икономически техникум в София, прекарва година във ВИИ „Карл Маркс“ и накрая става студент във ВИТИЗ „Кръстьо Сарафов“ със специалност актьорско майсторство в класа на проф. Филип Филипов. След това е разпределен в Драматичен театър „Адриана Будевска“ в Бургас. През 1960 г. заедно със съпругата си Виолета Бахчеванова е назначен в Народния театър, където прекарва 50 години от живота си. Играе  също в Театър 199, чиято стена на славата пази неговите отпечатъци, в Радиотеатъра в БНР и в телевизионния театър.

Един от доайените на първата ни трупа си отиде на 85-годишна възраст, оставяйки след себе си епоха от театрални и кино роли, чест и достойнство и уроци, които ще помним. Изключителен актьор и личност, той бе човекът, благодарение на когото през 2016 г. на първата традиционна среща на артистите ветерани, организирана от Народния театър, всички си припомнихме легендарните времена на турнетата и миналото на трупата“, гласи официалното съобщение на Народния театър.

Васил Стойчев е носител на наградата „Икар“ на Съюза на артистите в България „за изключителен творчески принос към българския театър“ през 2013 г.  Има десетки театрални и кино роли, а  последната му изява бе част от кампанията „Препрочитаме Вазов“.

Поклонението пред паметта на Васил Стойчев ще се състои в събота, 18 юли 2020 г., от 11:00 часа във фоайето на Народния театър "Иван Вазов".

 

170 години от рождението на Иван Вазов: "Лудите, лудите – те да са живи!“