Общество

Почина кралица Елизабет II

Тя е най-дълго управлявалият съвременен монарх в историята.

Почина кралица Елизабет II

Снимка: Chris Jackson - WPA Pool/Getty Images

Почина кралица Елизабет II - най-дълго управлявалият съвременен монарх в историята. Тя беше на престола на Великобритания 70 години.

 

Принц Чарлз, съпругата му и принцеса Ан са в Балморал, а принц Уилям пътува натам, както и и принц Андрю и принц Едуард.

Принц Хари, който е в Германия за събитие, свързано с Invictus Games, пътува за Шотландия.  

Елизабет е на 21 април 1926 г. Тя става престолонаследник, когато нейния чичо Едуард VIII абдикира на 11 декември 1936 г., и баща й става крал Джордж VI. Елизабет се омъжва за лейтенанта от военноморския флот Филип Маунтбатън, гръцки принц, през1947 г. в Уестминстърското абатство. Двамата имат четири деца. Херцогът на Единбург почина през април 2021 г. на 99-годишна възраст. 

Елизабет се възкачва на престола след смъртта на баща си Джордж Шести на 6 февруари 1952 г., докато е на кралска обиколка в Кения. Коронясана е на 2 юни 1953 г. Коронацията е първата, предавана по телевизията. Когато се възкачва на трона Йозеф Сталин, Мао Дзедун и Хари Труман ръководят съответно Съветския съюз, Китай и САЩ. По това време премиер на Великобритания е Уинстън Чърчил.