Общество

„Политико“: Борисов е хитър политически "скандалджия"

Поглед отвън

„Политико“: Борисов е хитър политически "скандалджия"

Кадър от живото включване на Бойко Борисов във фейсбук.

Българският премиер Бойко Борисов е изправен пред битката на своя политически живот, след като слабото представяне на общите избори в неделя не му даде ясен път, за да формира коалиционно правителство, пише „Политико“.

„Дясноцентристката партия ГЕРБ на Борисов доминира в политиката на балканската държава повече от десетилетие, а бившият шампион по карате и кмет на София се превърна в един от най-надеждните съюзници на ниво ЕС за германския канцлер Ангела Меркел.

Той също така е ключов играч в нейната дясноцентристка политическа група в Брюксел, Европейската народна партия, която няколко пъти си затваря очите за скандалите в София, свързани със злоупотреба със средства от ЕС.“

Престижното издание описва с насмешка и „пресконференцията“ на открито, която Борисов даде след изборите – с дълъг монолог на живо във фейсбук страницата си, вместо на среща с въпроси от журналистите. „Говорейки под падащия сняг, облечен в светъл костюм, пред джипа, който стана отличителен марка на предизборната му кампания, Борисов заяви, че противниците му трябва да се радват на успеха си два или три дни, но след това да сформират широка коалиция, за да се премине през останалата част от пандемията на коронавирус.

Лидерът, известен в България с подигравалното име„Тиквата“, подчерта, че страната няма друг с неговото международно влияние, който да оглави тази коалиция и да поддържа потока на еврофондовете. „Имате ли някой по-опитен от мен? Имате ли някой с по-голяма международна подкрепа?“

За коментар медията се обръща към Даниел Смилов, политически анализатор в базирания в София "Център за либерални стратегии": "Първоначалните резултати показват, че Борисов е загубил изборите“, каза той. "Въпреки че Борисов може да се постарае, изглежда малко вероятно да успее да сформира правителство и да се завърне като министър-председател".

„Този път Борисов ще се бори, за да оцелее", добавя Смилов. „Формирането на коалиционно правителство ще се окаже голямо предизвикателство. Все още е рано да се говори за свикване на предсрочни избори "

Продължава на следващата страница...


„Въпреки неуспеха в неделя, Борисов е хитър политически "скандалджия", който няма да отиде тихомълком“,

пише още изданието, като припомня, че той се задържа на позицията си дори миналото лято – „имаше демонстрации с хиляди протестиращи, осъждащи неограничаваната корупция сред политическия и съдебен елит на страната. Борисов също така два пъти се оттегли, за да се възползва от предишните политически кризи, като последователно се представя като единствения, който в крайна сметка ще дойде на помощ и може да разчисти бъркотия.“ Според „Политико“ има признаци, че разочарованието от корупцията на високо ниво отчасти е допринесло за промяна в изборните нагласи, тъй като партиите, оспорили статуквото, са събрали по-голям процент гласове, отколкото ГЕРБ.

„В неделя вечер Борисов също предупреди, че второстепенните партии няма да се справят без неговото ръководство. Той предупреди новите в политиката: „Няма да успеете. Вие не разполагате с опит. Имате знанията. Нямате експерти“, цитира изданието думите му. „Изявлението във Фейсбук подсказва, че „той ще се опита отново да направи политическо бягство в стил Худини*, и ще се опита да спечели повече време с широка коалиция от експерти, за да управлява страната по време на коронавирусната криза“.

Борисов се опитва да се представи като борец срещу корупцията, който се оплаква, че усилията му са осуетени.

Всъщност той пое поста, след като спечели изборите през 2009 г., обещавайки да предприеме мерки срещу организираната престъпност по високите етажи на властта. Неговата партия също така обяви, че има подход на „нулева толерантност“ към корупцията, въпреки че според нейните критици именно тя е в центъра на корупционната мрежа".

 

*Хари Худини е сред най-известните илюзионисти в историята, популярен с със способността си да "избяга" от всичко – клетки, аквариуми, белезници и т.н.

 

Позиция: Върнахме си София!