Общество

Поредна стъпка към създаване на единен документ за правата на децата

Заявката идва от представителите на различни партийни листи

Поредна стъпка към създаване на единен документ за правата на децата

снимка: Samer Daboul / pexels.com

Национална мрежа за децата инициира създаване на „Парламентарна група за децата“ – надпартийна формация, в която могат да се включат всички кандидати за народни представители. Участващите в инициативата заявяват, че в бъдещия парламент ще работят за по-добър живот на всички деца и семейства в България.

Вече 60 кандидати от листите на седем различни партии и коалиции са подписали декларацията „Защитник на децата“. Те ще работят за разрешаване на основните проблеми на децата в областите здраве, образование, бедност и социално изключване, правосъдие.

Инициативата цели да бъде създадено неформално надпартийно обединение в полза на децата и семействата. Също се предвижда кампанията да помогне на бъдещите депутати да се запознаят с проблемите на подрастващите у нас.

От Национална мрежа за децата посочват, че има нужда от такова обединение, защото децата не гласуват, но правата и интересите им често се превръщат в политически въпроси и най-добре могат да бъдат защитени в българския парламент. От организацията припомнят, че през последните години правата на децата бяха сериозно засегнати, а родителите бяха подведени чрез фалшиви новини. В резултат на което беше спрян важен документ като Националната стратегия за детето, каза Георги Богданов, изпълнителен директор на Национална мрежа за децата.

„България е единствената страна в Европа, която няма цялостен политически документ за децата си. Надеждата ни е с тази кампания да ангажираме колкото може повече отговорни политици и граждани, за да работим заедно за една по-добра държава на децата ни!“

Заявката е това взаимодействие между народните представители и гражданското общество да продължи и след приключване на изборната кампания.

 

Истанбулската конвенция, която подписахме, но не ратифицирахме