Общество

Посегателствата върху жени в Украйна започват да излизат наяве

Директорът на Детския фонд на ООН (УНИЦЕФ) за спешните програми Манюел Фонтен каза, че близо две трети от украинските деца са напуснали дома си след руската инвазия на 24 февруари, предаде Асошиейтед прес.

Посегателствата върху жени в Украйна започват да излизат наяве

(Photo by Laurel Chor/SOPA Images/LightRocket via Getty Images)

Това, което войната носи след себе си, оставя трайни травми върху психиката на хората за цял живот. От BBC споделят свидетелства от първо лице за изнасилвания и насилие над украински жени от руски войници, а разказите им са наистина смразяващи и хвърлят светлина към престъпления, които не трябва да бъдат потулвани и забравени от света.

Жена на 50 години се представя като Ана с уговорката, че иска да запази истинската си самоличност в тайна. Тя разказва, че на 7 март е била вкъщи със съпруга си, когато руски войник нахлува. „С насочен срещу мен пистолет, той ме заведе в една къща наблизо. Нареди ми: „Събличай си дрехите или ще те застрелям“. Заплашваше ме, че ще ме убие, ако не направя каквото казва. След това се възползва от мен“, разказва тя.

Анна описва нападателя си като млад, слаб чеченски боец, който подкрепя Русия.

"Докато той ме изнасилваше, влязоха още четирима войници. Мислех, че ще отнемат живота ми, но го отведоха с тях. Никога повече не го видях", разказва тя. Жената смята, че е била спасена от други руски войници.

Ана се връща у дома и намира съпруга си. Той е прострелян в корема.

„Съпругът ми се опита да ме спаси, но беше прострелян“, казва тя. Двамата потърсили подслон в къщата на съсед. В крайна сметка не могли да отведат съпруга й в болница навреме. Той почива от раните си два дни по-късно.

Войниците, които я спасяват, остават в къщата й за няколко дни. Тя разказва, че насочили пистолета си към нея и я накарали да им даде вещите на съпруга си.

"Когато си тръгнаха, намерих наркотици и виагра. Те често бяха пияни. Повечето от тях са убийци, изнасилвачи и грабители. Само няколко бяха по-съвестни ", казва тя.

От медията разказват и история с трагичен завършек на жена, която се намира в близост до къщата на Ана. За нея се твърди, че е била изнасилена и убита, а съседи казват, че това е дело на същия мъж, който е изнасилил Ана.

След като е изведена от дома си, по думите на съседи, 40-годишната жена е държана в спалнята на къща, чиито обитатели са се евакуирали, когато започва войната. Добре обазаведената стая сега е ужасяващо местопрестъпление. По матрака и завивката има големи петна от кръв. В ъгъла има огледало, на което е изписано с червило – „Измъчвана от непознати, погребана от руски войници“.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Оксана, която е съседка, разказва, че е написано от руски войници, които открили тялото на жената и я погребали. „Те (руските войници) ми казаха, че е била изнасилена и гърлото й е било прерязано, вследствие на което  е починала."

Тялото е намерено без дрехи и с дълбока рана. Андрий Небитов, полицейският началник на Киевска област, разказва за друг случай, който разследват в село на 50 километра западно от Киев. Тричленно семейство - двойка на около тридесет години и малкото им дете живеят в къща в края на селото.


„На 9 март няколко руски войници влезли в къщата. Съпругът се опитал да защити жена си и детето си. Затова го застреляли в двора“, разказва полицаят.

„След това двама войници многократно изнасилили съпругата. Заплашили, че ако се съпротивлява, ще навредят на малкото й момче. За да защити детето си, тя не се съпротивлявала. "

Когато войниците си тръгнали, запалили къщата. Жената избягала със сина си и след това се обърнала към полицията. С днешна дата те събират доказателства в дома на семейството, макар предишният спокоен, обикновен живот да е останал някъде  под овъглените руини.

Омбудсманът на Украйна Людмила Денисова казва, че  имат документирани няколко такива случая.

"Около 25 момичета и жени на възраст от 14 до 24 години са били системно изнасилвани по време на окупацията в мазето на една къща в Буча. Девет от тях са бременни", каза тя. „Руските войници им казаха, че ще ги изнасилят до степен, в която не биха искали сексуален контакт с никой мъж, за да им попречат да имат украински деца“.

Трудно може да бъде изчислен мащабът на сексуалните престъпления, извършени от руските войски по време на войната.

„В момента това е невъзможно, защото не всеки е в състояние да ни разкаже какво им се е случило. Повечето от тях в момента имат нужда от подкрепа, така че не можем да ги запишем като престъпления, освен ако не ни дадат своите показания“, казва тя.

Междувременно на заседание на Съвета за сигурност на ООН официални лица поискаха разследвания на насилието срещу жени и защита на децата в Украйна, предаде Франс прес. 

"Тази война трябва да спре. Сега", подчерта изпълнителната директорка на агенцията "ООН жени" Сима Бахус.

Директорът на Детския фонд на ООН (УНИЦЕФ) за спешните програми Манюел Фонтен каза, че близо две трети от украинските деца са напуснали дома си след руската инвазия на 24 февруари, предаде Асошиейтед прес.

Той изтъкна, че за първи път вижда подобно нещо за 31 години хуманитарна дейност.

4,8 милиона от общо 7,5 милиона деца в Украйна са напуснали своя дом. 2,8 милиона от тези непълнолетни са вътрешно разселени, а останалите са бежанци в чужбина, каза представителят на УНИЦЕФ, който наскоро се е завърнал от посещение в страната. Той съобщи, че от началото на войната е потвърдена смъртта на 142 деца, като добави, че почти сигурно реалният им брой е по-висок.

 

Невъзможният избор на бежанеца - нов живот или завръщане към войната