Общество

Празникът на празниците

Вярата в чудеса или защо Великден е най-важният празник в християнския свят?

Празникът на празниците

Photo by ROMAN ODINTSOV from Pexels

Знаете ли защо Великден е наричан „Празник на празниците“, откъде произлиза традицията да хапваме агне на този ден и по какъв начин е решено, кога да честваме Възкресение Христово? Днес ще ви разкажем малко повече за миналото на този ден.

Вярата в чудеса или защо Великден е най-важният празник в християнския свят?

Едва ли има човек, който тайничко да не си е мечтал за чудо. Или пък може би понякога се оглеждате за знаци, които да ви покажат верния път? Преди 2019 години се е случило едно такова чудо, което показало на хиляди хора пътя и им дало посока, сила и надежда. Това е било чудото на Възкресението и именно за това Великден е най-важният празник в християнския свят. Чрез Възкресението Христос доказва своето божествено начало и отнема тежестта на съмнението.

Св. ап. Павел казва: „ако пък Христос не е възкръснал, то празна е нашата проповед, празна е и вашата вяра. […] ако пък Христос не е възкръснал, суетна е вярата ви: вие сте си още в греховете” (1 Кор. 15:17). Но Христос е възкръснал и с това придава смисъл и сила на вярата и учението, които проповядва. Православната църква нарича Великден „Празник на празниците“. Именно, защото доказва, че Христос е син на Бога, Възкресение Христово е най-значимият празник в християнството.

Великден и Пасха – празник в празника

Празниците имат едно много любопитно свойство – да се преплитат, да си дават и да си взимат. Не самите те, разбира се, а хората които конструират, празнуват и предават празника и неговите традиции през поколенията. Ако се разровим много дълбоко в различните празници, можем да открием множество любопитни връзки в символиката и обредността. По същия начин християнският Великден е свързан с Юдейския празник Пасха. Смята се, че чудото на възкресението се е случило след юдейския празник Пасха. Думата „Пасха“ произлиза от „преход“, „отминаване“, „изход“.

Преди бягството на Юдеите от Египет, Бог изпраща смърт на първородните деца в Египет – пощадени са само онези, чиито врати са белязани с кръвта на заклано яре или агне – т.е. те са отминати от смъртта. В Изход (Втората книга от Библията) се казва, че вечерта на този ден, в който Бог отприщва яростта си срещу египтяните, юдеите трябва да вземат от кръвта на заколеното мъжко агне, да помажат вратата и горния праг на вратата в къщите и да изядат месото му, изпечено на огън; да го изядат с безквасен хляб и с горчиви треви. И тоя ден да ви бъде за спомен, и празнувайте го като празник за Господа през (всички) ваши родове (Изх. 12:7-17).

В християнството празникът Пасха се трансформира във Великден, когато се почита ролята на Исус Христос, като спасител на човечеството и изкупител на греховете му. Агнето е свързано със символиката на изкуплението и жертвата. Църквата представя Исус Христос, като Божи агнец. Коленето на агне в този ден преповтаря символично жертвата на Божият син в името на хората и изкуплението на греховете им. 

И още...


Датата на Великден се определя от лунния календар

Няколко основни въпроса се въртят между роднини и приятели през годината. Един от тях започва да се задава най-късно в началото на Декември и гласи: „А на Нова Година какво ще правим?“ и един от забавните отговори е „А, не знам, засега само датата е ясна“. Да, но за Великден и това не е ясно.

Както споменахме, Възкресението на Христос се е случило след първия ден на юдейската Пасха, а Пасха зависи от лунния календар – т.е. празникът е подвижен и зависи от циклите на Луната. На първия Вселенски събор през 325 година е било решено Възкресение Христово да се чества в неделята след първото пълнолуние, след пролетното равноденствие. Разминаването в датите при католици и православни произлиза от това, че първите следват Григорианския календар, а вторите – Юлианския.

Представихме ви няколко интересни факти свързани с християнството и Възкресение Христово. В следващата част на статията ще преминем отвъд каноните и ще се приютим в народното творчество и практики – ще разберем какво общо има Зайчето с Луната и Великден, кога е бил направен първия козунак, какво общо има яйцето с чеиза на девойката и още други любопитни подробности около празника.