Общество

"Прекрасна кърджалийска представителка" и още реплики от откриването на 45-ото НС

Думите, които ще запомним

"Прекрасна кърджалийска представителка" и още реплики от откриването на 45-ото НС

Снимка: "Има такъв народ"

Началото е поставено. Не е ясно колко дълъг ще бъде животът на 45-ото Народно събрание, но оставката на кабинета на Борисов е факт, а новите депутати вече се заклеха под звуците химна и пред очите на хиляди българи, защото отразяването на първото заседание се радва не безпрецедентен интерес. 

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов не се появи в залата. Слави Трифонов също, но отново го видяхме на екран, тъй като въпреки "аналоговия" старт – с поименно изброявана на присъстващите депутати и гласуване с вдигане на ръка – имаше видео връзка с поставените под карантина новоизбрани народни представители.

След полагането на клетвата и на карантинираните, депутатите изслушаха химна, а за изненада на мнозина последва европейският химн в изпълнение на деца. Вероятно някои са очаквали да чуят след нея и "Едно Ферари с цвят червен", но вместо това думата бе дадена на президента на страната Румен Радев. 

Той поздрави всички в залата и подчерта, че на тях се пада отговорността да възстанови парламентаризма в България.

"На изминалите избори българите спряха да викат неволята и извикаха волята за промяна."

Президентът каза още, че безпринципното коалиране може само да задълбочи кризата, в която се намираме. Какво още ще запомним от речта му:

"Знаете максимата, че когато всички са в управлението – народът е в опозиция."

"Приемете липсата на опит като възможност."

"В политиката някои наричат опит това да остават ненаказани."

Още знакови реплики от първото заседание

Мика Зайкова: "Нали България е важната? Да я сложим там, където й е мястото в европейското семейство! Тоест да не е на последно място."

"Дано да съм добра орисница."

"Имаме една единствена цел – просперитета на България. Формулата за постигане на тази цел е изписана на фасадата на тази сграда – "Съединението прави силата".

"Аз не искам нашите велики културни дейци да подават ръка за пенсия."

Това беше и единственото споменаване на сектора култура в изявленията на политиците днес. Относно неявяването на Борисов в залата и мнимото подаване на оставка на правителството, тя бе категорична:

"Да не дойдат тук да си подадат оставката – или е от срам пред хората, или е пренебрежение." 

Кристиан Вигенин: "Парламентът има шанс да бъде наистина място, където се вземат решения, място за дебат, а не място, където се подпечатват решенията взети от премиера"

"Ако имаше шанс ГЕРБ да управлява, кандидат за премиер щеше да е Борисов."

Антоанета Цонева: "Политическата кариера на Бойко Борисов приключи."

Тошко Йорданов: "Веднага трябва да се назначи нова Централна избирателна комисия."

"Няма нужда да се лъжем, това Народно събрание едва ли ще изкара пълния си 4-годишен мандат."

Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ пък малко се оплете с българския език и заяви, че вижда "ясно и заразено желание за промяна".

Христо Иванов от "Демократична България" пое думата без да чете речта си от лист и на коментар от залата светкачно отговори: "Не сте съгласни? Ще спорим!", което е ясна заявка как смята, че трябва да се прави политика.

"Да изчистим криминалната шлака от 90-е години."

"Този парламент трябва да даде плод, защото това е най-важното и България може повече."

"Даваме ли си сметка за това днес? Основното нещо, което искат хората е законност, правила, здрави институции, за да може държавата да бъде модерна, европейска и свободна."

"Къде ви е лидерът, уважаеми дами и господа от ГЕРБ, защо се крие?" – с тези думи председателят на парламентарната група на "Изправи се! Мутри, вън!" Мая Манолова се обърна към групата на мнозинството и беше посрещната с дюдюкания.

Мая Манолова също подчерта, че ситуацията в парламента досега е била токсична и заплаши досегашните властимащи:

 "Не си въобразявайте, че ще бъдете освободени от носенето на отговорност."

Заседанието не мина и без шеги, като тълкуването на Тошко Йорданов какво точно значи станалата по скандален начин популярна абревиатура ПКП, а именно: "прекрасна кърджалийска представителка".

Дали ще наблюдаваме шоу или политика на високо нови – предстои да разберем, а ние няма да се уморим да следим и да търсим отговорност на избраните от народа на негови представители в законодателната власт.

 

Зелените депутати, които отидоха на работа с метрото