Общество

Преминаваме към лятно часово време - на 30 срещу срещу 31 март!

Докога ще местим стрелките, след като още през 2018 г. ЕК предложи да се сложи край на това?

Преминаваме към лятно часово време - на 30 срещу срещу 31 март!

Снимка: PixaBay

И тази година в последния уикенд на март - в нощта на събота (30 март) срещу неделя (31 март) – местим часовниците си с час напред, за да преминем към лятно часово време.

Ще загубим един час сън, но дори и да печелим 60 минути, промяната всъщност доста сериозно се отразява на биологичните ни часовници. 

Докога ще сменяме зимно и лятно часово време

През 2018 г. Европейската комисия предложи да се сложи край на смяната на лятното и зимното часово, като беше проведено онлайн проучване, в което участваха 4,6 милиона европейци. Над 80% от тях подкрепят това предложение, което беше одобрено с голямо мнозинство от Европейският парламент. 

Всяка държава – членка на ЕС, трябва сама да определи да реши дали да се придържа към стандартното, т.е. зимното, или да избере лятното часово време, като този избор вероятно ще зависи от географското й положение. 

Според неофициални изказвания на европейски политици пандемията и войната в Украйна са изместили въпроса от дневния ред, като никой не се ангажира с прогнози кога ще спрем да сменяме времето.  

Идеята за смяна на времето първо хрумва на Бенджамин Франклин. На практика идеята е приложена от германското правителство по време на Първата световна война в опит да се намали потреблението на въглища, за да може да ги използва за оръжейните си заводи. Повечето съседни държави, както и Великобритания, САЩ и Австралия, прилагат идеята скоро след това. 

След Втората световна война Европа се отказва от тази практика, но 70-те години на 20 век тя отново е въведена поради петролния шок, с цел да се намали нуждата от изкуствено осветление и по този начин потреблението на енергия.  В България тази практика е въведена през 1979 г.