Общество

Пренареждането на жълтите павета започна пак...

Софийски ремонти: Епизод X

В следващите няколко дни за пореден път емблематичните за столицата на България жълти павета ще бъдат пренаредени. Този път ще бъдат премахнати металните профили, които бяха поставени при предишния "ремонт на ремонта" с идеята да предотвратяват разместване и пропадане на паветата.

Те обаче се оказват проблемни, тъй като има оплаквания от шофьори, че им пукат гумите, което налага сегашните дейности. 

Пренареждане: Епизод X

Последното пренареждане на жълтите павета бе извършено през лятото и есента на миналата година след некачествен ремонт, припомня БНТ. Бившият столичен кмет Йорданка Фандъкова глоби фирмата изпълнител със 100 000 лв. Ремонтът обхвана участък от 2000 кв. метра, а дейностите бяха извършени за сметка на фирмата изпълнител. 

Пренареждането на жълтите павета започна през 2022 г. Седмица след приключване на дейностите настилката се размести и  Столичната община обяви, че следва ново пренареждане, като беше съобщено за използването на нова технология - паветата се сортират предварително, подреждат се с по-малки фуги, а през 10 метра се слагат метални профили. 

Операция "Пътят на жълтите павета"

Обновяването на центъра се финансира по оперативна програма "Региони в растеж". През есента на 2022 г. Европейската прокуратура започна проверка, след като се е сезирала по медийни публикации. В рамките на разследване с кодовото име „Пътят на жълтите павета" са извършени обиски в София по разследване на възможна корупция и злоупотреба със средства на ЕС за възстановяване на историческия център на града. Институцията, ръководена от Лаура Кьовеши, подозира, че са нанесени щети за поне 3 милиона евро. 

#hubavoe, но пак е в ремонт

Има няколко локации в София, където в продължение на няколко години бяха извършвани  "ремонти на ремонтите" - ул. "Шести септември", ул. "Шишман", ул. "Граф Игнатиев", пл. "Славейков" (вижте тук какъв беше проблемът )  и разбира се, жълтите павета в центъра на града.   

В доклад на Агенцията за държавна финансова инспекция, който се появи около разследването за ремонта на жълтите павета, се  казва, че има "индикатори за измама" при проектите за ремонтите в центъра, включително улиците. "Иван Шишман" и "Шести септември". 

"Шишман" се ремонтира няколко пъти в последните години. В единия от случаите - на финала на обновяването на улицата се наложи да бъде отново затворена, за да се сложат... пешеходни пътеки при двете училища, които се намират там, и то след от директорите на училищата.