Общество

Пристрастяването към новини може да навреди на психичното ви здраве

Ако следите непрестанно новините и се чувствате тревожни и напрегнати

Пристрастяването към новини може да навреди на психичното ви здраве

PixaBay

От ковид пандемията, през наводнения или безводие, инфлация, катастрофи и инциденти, до руската инвазия в Украйна – напоследък не липсват новини и в световен, и в регионален план, а все повече хора са буквално "залепени" за новините.

За повече от 16% от хората обаче прекомерното следене на потока от новини може да бъде сериозен проблем и е свързано с множество физически и психически проблеми, показва ново проучване. „За хората, които постоянно мислят и проверяват новините, това може да има по-негативно въздействие върху благосъстоянието им, отколкото предполагат“, каза авторът на изследването Брайън Маклафлин, доцент по реклама в Тексаския технически университетски колеж в Медии и комуникация.

Хората, които не спират да следят новинарския поток изпитват голям стрес за продължителни периоди според  Маклафлин. И ситуацията все повече се влошава през последните години. За проучването екипът на Маклафлин анкетира 1100 възрастни в САЩ. Хората са отговаряли дали са съгласни с твърдения като: „толкова съм погълнат от новините, че забравям света около мен“, „умът ми често е зает с мисли за новините“, „трудно ми е да спра да чета или гледам новини“ и „често не обръщам внимание в училище или на работа, защото чета или гледам новини“. Анкетираните са отговаряли и  дали и колко често са изпитвали стрес и безпокойство, както и умора, болка, лоша концентрация и проблеми с храносмилането.

Проучването разкрива, че хората, които постоянно следят новините, са по-склонни да изпитат психически и физически неразположения, отколкото хората, които почти не ги следят. Има ползи да бъдете информирани за текущите събития, каза Маклафлин, но ако новините ви стресират и тревожат, е време да ги ограничите в ежедневието си. Докладът е публикуван в списание Health Communication.

Констатациите отразяват това, което клиничният психолог Аманда Спрей вижда в практиката си напоследък. „Това вероятно се дължи на многобройните здравни и социални кризи от последните няколко години в комбинация с увеличения достъп до новини 24/7 от различни издания“. И според Спрей, която работи в клиничната болница Langone Health, вглъбяването в новините може значително да допринесе за чувство на депресия и тревожност, което от своя страна може да има вредни ефекти върху физическото здраве. Професионалният съвет на Спрей е да се ограничи времето прекарано в следене на новинарския поток.

Същия съвет дава и д-р Ами Бакси, психиатър в болница Lenox Hill в Ню Йорк. „Ако гледането на новини – особено трудни или травматизиращи новини – ви изнервя и напряга, е време да почнете да си правите почивки “, казва тя. Доктор Бакси, която няма пряка връзка с екипа правил изследването допълва, че според нейните наблюдения постоянното следене на новините и пристрастяването към тях са предпоставка за психически и физически неразположения и дори водят до постравматичен стрес, повишена тревожност и е възможно да се наложи прием на успокоителни медикаменти при засилване на тези симптоми.