Общество

Приянка Чопра с емоционален призив за повече ваксини за Индия

Тя иска съдействие от САЩ

Приянка Чопра с емоционален призив за повече ваксини за Индия

Снимка: Joan Hernandez Mir

 

Индийската звезда се обърна за помощ от САЩ, за да бъдат осигурени допълнителни ваксини за Индия, тъй като родната й страна се бори с изключително тежка втора вълна на коронавируса. Както вече писахме, само за няколко дни са се заразили над милион души, а здравната система потъва под тежестта на вируса.

38-годишната актриса призова Щатите да предоставят ваксини на AstraZeneca, тъй като са поръчали 550 000 000 повече от необходимото. „Сърцето ми е разбито. Ситуацията в моята страна е критична. Ще споделите ли спешно ваксини с Индия? “, написа тя в профила си в Twitter.

Говорител на Белия дом заяви, че САЩ незабавно ще предоставят всички необходими средства, за да помогнат на Индия да се пребори с нарастването на инфекциите. Американската корпорация за международно развитие за финансиране ще подпомогне разширяването на производствения капацитет на BioE, производителя на ваксини в Индия, което ще позволи на BioE да увеличи производството на най-малко 1 милиард дози ваксини срещу Covid-19 до края на 2022 година. „Освен това САЩ разполагат с експертен екип от съветници по общественото здраве от Центъра за контрол на заболяванията (CDC) и USAID, които да работят в тясно сътрудничество с американското посолство, здравните министерства на Индия и служителите на индийската разузнавателна служба“, се пише още в официалното изявление.

Държавите – членки на ЕС, също ще се включат с помощи и ще доставят на Индия необходимия кислород, лекарства и оборудване, след като страната поиска подкрепа чрез Механизма за гражданска защита на ЕС, който се координира от Координационния център за реагиране при извънредни ситуации на Европейската комисия.

Междувременно Приянка Чопра продължава да използва всичките си платформи в социални мрежи, за да споделя актуална информацията за наличността на болнични легла, необходимостта от бутилки с кислород и други средства, свързани с битката с Covid-19, от които Индия се нуждае. "Не ни достигат легла, кислород, лекарства", коментира пред „Дойче веле“ индийският лекар Шухин Байай, директор на верига от няколко клиники. "Принудени сме да връщаме болните. Това, което става в страната, е истински апокалипсис."

Смъртните случаи от инфекцията вече надхвърлиха 200 хиляди души, а през последната седмица страната регистрира по над 350 хиляди новозаразени дневно. В същото време Световната здравна организация съобщи, че индийският вариант на коронавируса е открит в 17 страни, сред които Обединеното кралство, Съединените щати и Сингапур.

 

И САЩ вдигна временната забрана над ваксината на Johnson & Johnson