Общество

Продавачката, която подарява книги

Момиче за пример

Казват, мечтите били безплатни. Сигурно мечти дарява тогава една усмихната продавачка, защото от нея без пари минувачите могат да си вземат книга.

В малка уличка, встрани от пешеходната зона на бул. "Витоша", от години работи магазинът за хранителни стоки на Златина. И тъкмо човек да влезе за мляко или хляб, съзира отвън надпис „Вземете си безплатна книга… или оставете”. До надписа няколко печатни заглавия. Влизаме вътре с любопитство, а дамата почти се извинява, че не са останали много книги, тъй като днес доста вече са взети.

Защо подарява книги –  зад щанда Златина разказва как преди време е разчиствала магазина, когато намира отдавна четени и оставени на страни романи. „Аз съм възпитана така, че не мога да изхвърля книга, реших да ги оставя отпред”. Първи приветствали идеята бабите, които живеят наоколо, понеже не могат да си позволят често да си купуват четиво. След това софиянката решила да предаде нататък и книгите, които била събрала в мазето си.

„Важното е да не се хвърля книга в боклука”, напомня ни тя.

Инициативата се разраства вече близо 2 години. Минувачите толкова харесали тази възможност, че и те започнали да оставят вече прочетени заглавия. Освен романи, на витрината са се завъртали и специализирани книги за медицина, за животни, за фотография и много други. А това, което наблюдава продавачката, е, че: „всяка книга си намира ръчичките, които я откриват, за да я прочетат”. Или ако перифразираме – всяка книга си има човек.

Оказва се, че не само възрастните хора се възползват от добрия жест, но и младите също се включват, като взимат и оставят. За мнозина от квартала вече е станало традиция да дойдат да напазаруват хранителни продукти и в същото време да си набавят храна за душата.

И ако приемем, че всяка книга е една мечта, колко ли мечти са получили хората, минавайки покрай този магазин? Навярно тази улица би могла да се казва „Улицата на мечтите”… можеш да спреш тук, да вземеш едно печатно издание, да го отнесеш у дома си и да започнеш да мечтаеш. А след това и можеш да подариш тази мечта. Така кръгът ще бъде затворен и красивите блянове никога няма да свършат. Поне в този град.

Автор: Емануела Миланова

 

Как една софиянка даде втори шанс на книгите