Общество

Продължаваме с АстраЗенека, но с "повишено внимание" при жени под 60 г.

Ваксинацията продължава

Продължаваме с АстраЗенека, но с "повишено внимание" при жени под 60 г.

"След излизането на становището на ЕМА вчера, проведохме извънредно заседание на ваксинационния щаб, на което се взе следното решение: ваксината на АстраЗенека да се прилага с повишено внимание на жени под 60-годишна възраст и да не се прилага при жени от тази възрастова група, при които има повишен риск от тромбоза." Това заяви здравният министър проф. Костадин Ангелов по време на редовния брифинг на НОЩ днес.

До решението за по-внимателно прилагане на конкретната ваксина се стигна след като Комисията за безопасност към Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) заключи, че необичайните случаи на кръвни съсиреци при получили ваксината против коронавирус на АстраЗенека трябва да се опишат като "много редки странични ефекти" на ваксината.

Повечето от съобщените случаи "са настъпили при жени на възраст под 60 години в рамките на 2 седмици след ваксинацията", става ясно от официалната информация на ЕМА.

"Всеки един лекар знае какви са рисковите фактори за тромбоза", категоричен бе Ангелов.

След решението на ЕМА у нас се препоръчва медицинските специалисти да предоставят информация на подлежащите на ваксинация лица и да наблюдават за симптоми, които могат да бъдат свързани с нежелани реакции. Такива симптоми са задух, болка в гърдите, подуване на долните крайници, продължителна болка в корема, главоболие или размазано виждане, обясни той.

Данните на ЕМА показват, че има две специфични състояния: тромбоза на мозъчен венозен синус – 62 случая и 24 случая на тромбоза на Сплахникова вена в коремната област. Това е информация от над 25 милиона ваксинирани лица, подчерта Богдан Кирилов.

"Тоест, честотата е 3 на 100 000 000 ваксинирани лица."

"Анализът на ЕМА включва и експертно мнение от 25 водещи специалисти от различни специалности. Агенцията потвърждава, че като цяло съотношението полза/риск е положително, и ваксината може да бъде прилагана, но се намира възможна връзка между прилагането на ваксината и тези изключително редки нежелани реакции", посочи още шефът на Агенцията по лекарствата.

Експертите на ЕМА не препоръчват специфична профилактика на хората, имунизирани с нея. "Ваксинираните трябва да бъдат наблюдавани и ако се появят нежелани симптоми да потърсят медицинска помощ", заключи Кирилов.

По думите на Костантин Ангелов, подобни решения за по-внимателно прилагане на препарата на АстраЗенека са взети от още няколко европейски държави.

"Настоях, заедно с мои колеги, за единно европейско становище по този въпрос и единно послание към всички европейски граждани", добави министърът.

 

Официално: ЕМА определи съсиреците като "много рядък страничен ефект" от АстраЗенека