Общество

Пролетта настъпва в сряда!

Пролетното равноденствие ще настъпи на 20 март в 05:06 ч.

Тази година астрономическата пролет ще настъпи на 20 март в 05:06 ч. , тогава е пролетното равноденствие, съобщи за БТА Пенчо Маркишки, физик от Института по астрономия при Българската академия на науките и от катедра „Астрономия“ при Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

Лятното часово време (с 1 час напред) ще бъде въведено на 31 март (неделя) в 03:00 ч. и ще бъде валидно до 27 октомври (неделя) в 04:00 ч.  

Скоро след пролетното равноденствие, на 25 март 2024 г., ще се случи първото затъмнение за 2024 г. – лунно, от полусянката на Земята. Общо 4 затъмнения ще се случат през 2024 г. Две от тях ще бъдат слънчеви, а от България ще може да се наблюдава второто лунно затъмнение - на 18 септември.  Според експертите през 2024 г. може да видим и още повече полярни сияния в региони, където обикновено не се наблюдават. Ето и космическите спектакли, които ни очакват тази година:

Лунно затъмнение –  25 март 2024 г.

Неговото начало ще се наблюдава от Централна Европа и Централна Африка. Цялото затъмнение ще може да се проследи от Западна Европа, Западна Африка, Атлантическия океан,  Гренландия, Северна и Южна Америка, Тихия океан, части от Арктика и Антарктика, каза физикът. Краят на затъмнението ще се наблюдава от Австралия, Япония и Източна Азия.

От България затъмнението няма да може да се наблюдава. По време на явлението Луната ще бъде в съзвездието Дева, а Слънцето – в Риби. Максималната фаза ще настъпи 1,6 дни след лунния апогей. Началото на затъмнението от полусянката ще бъде в 06:53 ч., но за София Луната ще залезе преди това – в 06:28 ч., каза Маркишки. Максималната фаза ще настъпи в 09:13 ч., а краят на затъмнението – в 11:33 ч. Продължителността на явлението ще бъде 4 часа и 40 минути. Магнитудът на затъмнението от полусянката ще бъде 0.958, т.е. Луната ще навлезе в земната полусянка с почти целия си диаметър. 

Пълното слънчево затъмнение - 8 април 2024

Безспорно най-интересното астрономическо явление за годината е пълното слънчевото затъмнение на 8 април 2024 г.  То ще се наблюдава най-добре от Мексико и от централната част на САЩ, уточни специалистът. Пълното закриване на Слънцето от Луната ще премине над четири четири щата на Мексико, 15 американски щата - от Тексас до Мейн, и пет канадски провинции в източната част на страната.

 Юпитер и Луната - 10 април  2024 г.

Годината започна с  комбинацията на Луната и Юпитер през януари, като ще може да се наблюдава и на 10 април, като всеки път е различно -  Луната е представена в различни фази и ориентации заедно с Юпитер и неговите четири големи собствени.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by (@picabuzz)

12p/Pons Brooks - кометата, която ще премине близо до Земята през април

Гигантската комета (три пъти по-голяма от  Еверест) 12p/Pons Brooks ще се приближи до Слънцето през март. До април може дори да се види с невъоръжено око веднага след залез слънце на западното небе. На 12 април ще премине покрай  Юпитер, а на 21 април - ще достигне най-близката си точка до Слънцето и може да достигне най-силната си яркост, като това ще е една от най-добрите възможности да се видите.  

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Johann_nex (@johann_nex)

Пикът на метеорния поток "Ета Аквариди" - 4 май 2024 г.

Всяка година от 19 април до 28 май Земята преминава през метеорния дъжд Ета Аквариди, чийто източник е Халеевата комета. Когато Земята пресече орбиталния ѝ път, нейните отломки изгарят в атмосферата и оставят дълги следи. През 2024 г. условията обещават да бъдат идеални, а най-добрата гледка се очаква преди зазоряване на 4 май. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Kim Nam Phong (@phongkimm)

 

Метеоритен поток "Персеиди" - 12 и 13 август 2024 г.

Метеоритния поток „Персеиди“ – блестящо шоу, което Космосът ни предоставя от 2000 години. Обещанието е, че за един час ще можем да наблюдаваме 100 метеора на час, без специално оборудване, за да се насладим на метеоритния дъжд. Препоръчително е обаче за най-пълноценно изживяване да изберем място, което е далеч от светлинното замърсяване на градовете. Най-добрият начин да видим много падащи звезди, е като отидем на къмпинг, както сме казвали и преди.  

 

Кометата C/2023 A3 (Tsuchinshan-Atlas) - септември и октомври  

A3 Tsuchinshan Atlas е забелязана за първи път през февруари 2023 г. В началото на лятото ще се вижда във вечерното небе и ще може да се наблюдава с любителски телескопи. С наближаването на септември орбитата на кометата ще я приближи както до Слънцето, така и до Земята за първи път от 80 000 години. Астрономите очакват, че може да се освети и може би ще я видим с бинокъл или дори с просто око, появявайки се ниско в източното небе преди изгрев слънце в южните ширини.Ако кометата оцелее в пътуването си около Слънцето, най-доброто време за наблюдатели в Северното полукълбо ще започне около 12 октомври. 

Сатурн и Луната - 17 септември 

През последните месеци на годината Луната и Сатурн се сближават веднъж на месец - за първи път на  17 септември. Видимо е с просто око и ще се повтори на 14 и 15 октомври, 11 ноември и 8 декември.

Двата ярки свята ще бъдат видими малко след залез слънце и пролуката между тях ще бъде идеална за бинокъл с ниска мощност, като двата обекта лесно се виждат заедно, въпреки че няма да са достатъчно близо, за да бъдат наблюдавани през телескоп. Цветовият контраст също ще направи двойката визуално впечатляваща със сребристото сияние на луната до ясно изразения жълт оттенък на гигантската планета.

Пръстеновидното слънчево затъмнение - 2 октомври  

То ще бъде видимо от южната част на Чили и  Аржентина. Първото наблюдение на затъмнението от сушата ще е на Великденския остров.  

Венера и Луната ще се срещнат след залез слънце - 4 декември  

Ранно празнично удоволствие очаква звездобройците, тъй като двата най-ярки обекта след СлънцетоЛуната и Венера, обединяват сили в ранното вечерно небе. Тези два свята ще бъдат достатъчно близо, за да бъдат наблюдавани заедно с бинокъл, а освен това Венера ще изглежда като миниатюрна версия на четвъртата луна в любителски телескопи. Всичко, което трябва да направите, за да се насладите на небесното подравняване, е да потърсите Луната точно след залез слънце на 4 декември.