Общество

"Просвета за Добро": пътешествието на 3 книги из България

Доброволец ще дарява "Възвишение", "Калуна-каля" и "Крива на щастието" на малки библиотеки и местни общественици

"Просвета за Добро": пътешествието на 3 книги из България

Виктор Иванов

3 българки книги тръгват на пътешествие из България, за да достигнат до малки местни библиотеки, религиозни представители и общественици в градовете, които да препредават книгите и да помагат на просветата.

Идеята е на 32-годишния Виктор Иванов, който стартира инициатива за събиране на пари за каузата Просвета за Добро. Той е работил като експерт човешки ресурси, има 4-годишно дете и чака второ, но въпреки това се е отдал на стремежа си за просвещение. Целта му е да събере сума, с която да закупи по 100 екземпляра от книгите "Възвишение" на Милен Русков, "Калуна-каля" на Георги Божинов и "Крива на щастието" на Иво Иванов.

„Време е за закъсняло Просвещение, за второ Възраждане." 

"Предпочитам да си вложа енергията в това, вместо да обсъждам очевидното в интернет и по площадите година след година. За начало искам да даря книги на библиотеки в Родопите и в градовете от двете страни на Стара планина, както и на обществениците по тези места. Избрал съм книгите „Възвишение“ на Милен Русков и „Калуня-Каля“ на Георги Божинов, защото описват събитията от преди Априлското въстание от гледната точка на помаците в Родопите и хайдутите в Балкана. Две гледни точки – готино, нали. Защото в тях се говори за ценностите на българи и турци от този период. Ценности, които са както непреходни, така и загубени днес.“, пише Виктор в представянето на идеята си в платформата bg.helpkarma.com.

Третата книга – "Крива на щастието", Виктор добавя като „бонус“ към първите две, „защото всеки заслужава да бъде щастлив, а историите вътре са човешки, светли и лесни за схващане“. Иска да пуска и аудио книги на събеседниците си, затова се е спрял на творбите "Приказка за стълбата" на Христо Смирненски и "Песен за човека" на Никола Вапцаров.

Той планира да започне пътешествието си през септември – само той и книгите. Очаква, че ще му отнеме около 2 или 3 месеца, но е готов да посвети това време на просвещението, което вярва, че е жизнено необходимо на българите. „Ще спя на чувал, хамак, палатка, в колата или по домовете на хората, ако ме поканят, другите режийни ще си покривам аз.“

Маршрутът му ще следва този на книгите – Карлово, Сопот, Калофер, Ботевград, както и населените места в Родопите, които се развива сюжетът на "Калуня-Каля". Възнамерява и да заснема кратки видеоклипове с и за хората, които среща, за да може да припомни за съществуването им на тези в големите градове.

„Ще кажете, че съм идеалист и ще сте прави, но без идеал нямаше да има България днес.“

Можете да подкрепите инициативата на Виктор тук.

 

9 обекта на ЮНЕСКО в България, които задължително да посетите