Общество

Протест срещу БНТ: Не на цензурата!

Христо Иванов поиска оставката на Емил Кошлуков в студио на БНТ

Лидерът на "Демократична България" Христо Иванов поиска в студиото на БНТ оставката на генералния директор на телевизията Емил Кошлуков. Според него "социологията в България е част от пропагандата на правителството и на управляващите, която е обхванала и медиите, включително и БНТ". Иванов призова всички участници в протестите да се отнасят с уважение към българските журналист и подчерта, че развитието по казуса с "Росенец" никога нямаше да е възможно без работата на много от тях. 

Иванов подчерта нуждата от предсрочни избори и обяви, че коалицията "Демократична България" е готова за това. Според него премиерът Бойко Борисов "е изпаднал в много тежка загуба на връзка с реалността, живее в конспиративен свят" и е време да се оттегли.

Малко преди това Илиан Василев, енергиен експерт и бивш посланик в Русия, призова гражданите да излязат на протест срещу цензурата в Българската национална телевизия. Поводът за гнева му е премълчаването на държавната медия за насилието на площадите

"Току-що чух разказа на майката на пребитото момче, за селфитата на мутрите полицаи, за гаврите с момичето. Професията ми е такава, трябва да сдържам емоциите си, защото те са лош съветник. И като ругаеш, вместо да излагаш аргументи, не си помагаш много. Но тук няма да се въздържа, защото просто границите на елементарната човечност са прегазени от мутрите във властта [...] Това е моята лична война с мутрите на власт / простете, че толкова често употребявам този израз, но държа да го фиксирам като определение/ вече се знаят някои от полицаите, които са пребивали момчетата и които са се гаврили с момичето, за което разправя майката. Ясно ли ви е сега защо протестите не могат да не завършат с оставка на правителството и на главния прокурор? Затова довечера ще искам оставката на Кошлуков и БНТ, защото за тях реалният свят на случващото се в България не съществува, няма болката на протеста, на майката, на пребитите, на децата, с които се гаврят. Няма независима, а обслужваща журналистика. За това ще бъда довечера от 18 часа пред сградата на "Сан Стефано". Не заради себе си, а заради другите мутри в медиите и заради това да има кой да разкаже за болката на тази майка и за гаврите на властта. И бъдете сигурни, че довечера ще има много жандармерия, която да брани медийния преторианец на Пеевски и Доган – Кошлуков."

 

Протестиращи и униформени – премълчаният сблъсък