Общество

Протести в Иран заради смъртта на жена, задържана от нравствената полиция

Жени, живот, свобода!

Протести в Иран заради смъртта на жена, задържана от нравствената полиция

Снимка: Canva

Смъртта на иранката Масха Амини разтърси иранското общество. В резултат на ареста й за неспазване на строгите правила за носене на хиджаб тя е изпаднала в кома, но малко след това лекарите обявили смъртта й.

Тя бе задържана тази седмица в столицата Техеран защото не е носила хиджаб и е нарушила правилата на шериата, повеляващи жените да покриват косата са и да носят дълги и широки дрехи. В социалните мрежи се появиха постове, че тя е била пребита в полицейската кола, предаде Ройтерс.

Пазителите на реда отричат тя да е била бита и твърдят, че младата жена се е почувствала зле, докато чакала с други задържани жени, и е починала, след като сърцето й внезапно е спряло.

Случаят повдигна въпроса за правата на жените в Иран.

Погребението й в родния й град Сакез прерасна в протестна акция, съобщиха Би Би Си и Ройтерс. По време на церемонията, някои жени са започнали да свалят хиджабите си в знак на протест. В иранската столица днес хиляди протестиращи са се събрали около Техеранския университет, скандирайки: "Жени, живот, свобода!", се вижда на видеа, качени в мрежата. 

Бащата на младата жена заяви пред прореформаторския сайт "Емтехад", че дъщеря му не е имала здравословни проблеми. В Интернет все още могат да се видят кадри на момичето, часове преди смъртта. 

Амини е от район, населен предимно с кюрди, а протестите там са били   разпръснати от полицията. Според кюрдска правозащитна организация над 30 души са били ранени. 

 

Иран въвежда учебни програми за "пазители на морала“