Общество

Протестиращи и униформени – премълчаният сблъсък

Историята на една майка

Историята за полицейско насилие над протестиращи през последните дни, която придоби популярност в социалните медии, е тази на двама младежи, които бяха настанени в "Пирогов".  Единият – Евгени Марчев, вече е изписан от спешната болница по негово настояване. Въпреки лекарските препоръки младежът, който е с комоцио и други травми, предпочита да се прибере у дома, защото се чувства тормозен от полицаите, които охраняват другия пострадал –Димитър Педев, който още е там.

За случилото се в петъчната вечер разказва и майката на Педев в ефира на bTV: "Той е с тежко комоцио и огромен хематом на лявото око. Има и наранявания по цялото тяло. Окован е в белезници и го пазят полицаи като най-големия престъпник. Синът ми няма никакви провинения до този момент. Той е млад и интелигентен човек. Това слънчево момче не е способно на агресия".

Юлия Педева споделя, че цели две денонощия не е знаела какво се случва с детето ѝ. Той не отговарял на обажданията ѝ, а след това телефонът му е бил изключен. Никой не ѝ съобщил, че е в "Пирогов". Разбира от новините, че там са настанени двама бити от униформени, а единият е 29-годишен. Свързва се с болницата и разбира, че това е синът ѝ. 

Освен това тя е потресена и от клиповете, в които се вижда как полицаи влачели невинни хора и се гаврели с тях. "Зад колоните под Министерски съвет те са стъпвали върху тези деца с лица към земята. Правили са си селфи. Имало е едно момиче с потниче, чиято презрамка е била разместена, разголила гърдата му. Те са го снимали. Те са го галили по главата", добавя майката.

Разследването на МВР ще даде резултати до месец, съобщиха от ведомството. 

Христо Иванов и Атанас Атанасов от "Демократична България“"поставиха ултиматум на вътрешния министър Младен Маринов да подаде оставка до 18 ч. днес. Причините са няколко, а една от тях е именно полицейското насилие над граждани по време на протестите срещу правителството. "Още днес настояваме вътрешният министър Младен Маринов да подаде оставка. Ако не го направи, министър-председателят да му я вземе и да я внесе в парламента. Къде изчезна вътрешният министър? Да не се е забил в хотел "Амбасадор?". Той ходи там често", каза Атанасов . "Ако до 18 ч. тази оставка не е подадена, с Христо ще бъдем пред Вътрешното министерство да му я поискаме", добави Атанасов.

 

Интелектуалци за протестите: Обществото ни е болно, диагнозата е апатия