Общество

Протестиращите пред БНТ: Радикални мерки, ако Кошлуков не подаде оставка

Протестът пред БНТ ескалира, журналистите вътре мълчат

Протестиращите пред БНТ: Радикални мерки, ако Кошлуков не подаде оставка

Протестиращите пред БНТ заплашиха, че ако и днес Емил Кошлуков не подаде оставка, те ще преминат към радикални действия. "Започнахме нова "рубрика"– тъй като вътре в БНТ се правят, че протест отвън няма, микрофонът е ваш", обяви в фейсбук профила си Илиян Василев, който е едно от лицата на протеста пред обществената телевизия. До него застават Христо Иванов, БОЕЦ, журналисти и общественици, които настояват за оставката на Кошлуков и премахването на цензурата в обществената телевизия. Според някои от анализаторите на протеста "новата рубрика" щяла да бъде свързана с гражданско неподчинение и нахлуване на протестиращите в сградата на "Сан Стефано". 

Страхът пред портите на държавната телевизия е голям, а "по-перверзна интерпретация на ситуацията от това от една страна да не предоставяш трибуна за лидерите на протеста, а от друга да внушаваш, че те не са избрали говорители, трудно може да се намери", категоричен е Василев . 

Според протестиращите още едно доказателство за редакционната политика на БНТ  и наложената цензура в медията е отразяването на протестите: "Журналистите вътре мълчат и не смеят да поканят нито едно лице на протеста, докато обилно отразяват всякакви "новини от джипа", или "от кабинета на Гешев", но пропускат Доган и Пеевски". 

"Тази вечер се видя, че БНТ има проблем не само с шепа изгонени и лично заинтересовани бивши служители. БНТ има проблем с обществото. Въжделението на Kошлуков, че се изправя пред шепа "луди", както днес ни е нарекла една репортерка, която притежава до четири мозъчни клетки при пълно натоварване на капацитета, нещо Улетя", написа преди няколко дни и Марио Гаврилов, чието авторското предаване за бизнес и за икономика по БНТ беше спряно през пролетта. 

Междувременно в Народното събрание и СЕМ беше внесено отвореното писмо, подписано от 1306 утвърдени имена от  културния и обществен живот в България. Те настояват за оставката на Емил Кошлуков, както и за нецензурирано съдържание на политическия и обществен живот от страна на обществената телевизия. Авторите искат и спешен мониторинг на плурализма в БНТ за периода 15 юни – 15 юли т. г., като предлагат наблюдението на съдържанието да бъде осъществено от независими експерти. 

 

5 урока, които протестът трябва да си припомни