Общество

Протестиращите в Кьолн: Ние сме част от българската демократична общност!

30 години преход стигат! Време е за промяна!

Мартин Чилев живее в Германия, завършил е образованието си там и се развива професионално в сферата на IT услугите. В момента работи в областта на информационната сигурност и администрирането на база данни. Женен е за европейка и както отбелязва той, семейството му е в синхрон с идеята на българите в Европа да се възприемат като част от Европейския съюз. 

Според него много хора в чужбина се чувстват изгонени, а не избягали. Те вярват в правото си да бъдат част от Европа, като работят, плащат данъци и показват ангажираност към каузите на европейските институции. Чилев е организатор на протестите в Кьолн, като е неформален лидер на тези българи там, които настояват за оставката на кабинета "Борисов 3" и на главния прокурор Гешев. 

Как се роди идеята за протестите в Кьолн?

Мартин Чилев: Идеята се роди спонтанно. В Европейския съюз българите са си у дома. Ние сме част от Европа и отстояваме свободно позициите си. Като граждани настояваме за електронно или дистанционно гласуване. В Кьолн българската общност е огромна, а ние сме принудени да пътуваме по два-три часа до Франкфурт, до Мюнстер, за да упражним правото си на глас. В 21.век светът е онлайн, а ние даже не можем да гласуваме гъвкаво. Искрата на демокрацията, която сега пламна в целия спектър на обществото в България, се запали и тук. И ние сме съпричастни, солидарни! 

Това, че живеете в чужбина, прави ли Ви по-малко българи? 

Мартин Чилев: Не, разбира се. Появиха се много материали в пресата за протестите на българи не само в десетки европейски градове, но и зад океана. Много хора реагират със съмнение към това, че българите, които живеем в чужбина, наистина милеем за родината. 

Ние активно демонстрираме гражданска позиция и имаме право на избирателен вот. За мен този скептицизъм противоречи на идеята на Европейския съюз за свободно движение на хора. В крайна сметка ние учим, развиваме се, работим в мултикултурна среда, както в Европа, така и в Америка, като много от нас на даден етап или работят активно с колеги от България, или се връщат у дома. За мен това е богатство – да се изграждаме като личности и професионалисти извън страната ни. И съответно да бъдем насърчавани да се върнем. 

Какво трябва да се промени в България, за да се върнат част от емигрантите? 

Мартин Чилев: България трябва да се развива, а парите, които всички плащаме в Европейския съюз като данъкоплатци, трябва да стигнат до малкия и среден бизнес, а не да потъват в офшорни сметки в данъчни оазиси. Държавата ни се задушава, а хората, за да не бъдат унижавани, избират да се развиват в по-свободни държави. В дългосрочен план Европа трябва да бъде обединена, за да сме конкурентноспособни спрямо сили като Китай, Русия и САЩ. Ако говорим за България, у нас години наред българите получаваха качествено образование, но не и възможности за развитие. И въпреки че сега има известни проблеми с обучението у нас, съм убеден, че нашите учители са съвременните ни будители. А доказателствата затова са безспорни. Защото навсякъде в Европа и по света има българи, млади и по-малко млади, които са се доказали като страхотни ерудити и специалисти в различни области. Българите като работна ръка са най-големият ресурс на България, но за съжаление, ги използват другите. 

Вие постоянно говорите за България в контекста на Европейския съюз. А самият Борисов твърди, че неговата оставка означава, че парите на Европа ще спрат да идват към нас. Съгласен ли сте с това твърдение? 

Мартин Чилев: Това е много несъстоятелно. Борисов през цялото време пропагандира, че ако правителството падне, ще спрат европейските пари. Че държавната машина ще се счупи. Това е популистко изказване. Европа няма да спре парите по проекти, дори и при политическа криза. Ние сме част от Съюза и няма как той да ни "накаже" заради протеста на гражданите срещу управлението на страната. Освен това, когато властта падне, в следващите пет месеца може да има служебно правителство и да се създаде харта на приоритетните задачи – справяне с коронавируса, стабилна финансова рамка и подготовка за демократични избори. 

И още ... 


Кои са протестиращите в чужбина?

Мартин Чилев: Хора от различни демографски групи – млади, по-възрастни, студенти, работещи, пенсионери. Някои от тях са създали семейства тук, даже вече по няколко поколения живеят в Германия. Други засега са само временно. Но всички те се интересуват от България. Имат имоти там, роднини и приятели. По различни начини поддържат родината – като почиват там, инвестират и развиват бизнес там. Живеят като космополити. Като граждани на Европа и света.

За щастие, в Германия правото на протест на гражданите се толерира. Естествено, има известна формалност за издаването на разрешително, но без проблем организирахме до този момент два протеста. Обсъждаме с българи от различни немски градове – например Щутгарт и Франкфурт, как върви организацията и се подкрепяме със съвети. Ние бяхме едни от първите протестиращи и хората се свързаха с нас, за да им обясним стъпките по организацията им. Следим ежедневно развитието на площадите в България и сме готови за още един протест в края на седмицата.

Какви са другите искания на протестиращите освен електронно гласуване? 

Мартин Чилев: Ние сме солидарни с протестиращите в България – искаме оставка както на кабинета, така и на главния прокурор. Искаме нови лица и промяна. 30 години преход стигат.  Доверието в политическия елит от последните десетилетия е изчерпан. Вижда се желание за промяна, но си давам сметка, че промяната няма да дойде веднага, а ще е процес. Но вече е крайно време да се докажем като достойни граждани на Европа. Народът има желание за позитивна демократична промяна. Освен това трябва да се работи активно за промяна в икономиката на страната. В Европейския съюз има пари за програми за насърчаване на малкия и среден бизнес. Държавата трябва да подкрепя гражданите, а не да задушава бизнеса им. Всички могат да спечелят от промяната – и българите в България, и тези извън страната. 

И накрая, оптимист ли сте за бъдещето на България? 

Мартин Чилев: В този момент, предвид демографската криза в Европа, България е на път да изчезне. С това изтичане на хора в трудоспособна възраст родината ни е сериозно заплашена. Държавата ни се самоунищожава, защото е недружелюбна към гражданите си. Няма време. Трябва промяна. И тя трябва да започне сега. 

 

Българите в чужбина: Протестираме срещу мафията, която ни прогони!