Общество

Протестите в България, отразени в чуждестранните медии

Българското недоволство през погледа на Европа

Протестите в България, отразени в чуждестранните медии

Снимки: Левена Лазарова

Международните наблюдатели, чуждестранните медии, а и дори Американското посолството в България взе отношение към протестите в страната. Според една от най-младите политически медии в Европа – Politico, която освен амбиции, има и ясен глас, Бойко Борисов "се бори за политическо оцеляване", след като "в Европа не искаха да погледнат по-отблизо как техния верен български съюзник в лицето на премиера Борисов управлява държавата си".

Американските дипломати у нас пък подкрепиха публично "правото на мирно събиране" като основна демократична ценност. Според изявлението им "всяка нация заслужава съдебна система, която е надпартийна и подвластна на върховенството на закона". Защото те подкрепят "българския народ в стремежа му за повишаване на доверието в демократичната система и насърчаване на върховенството на закона в България".

Главният прокурор Иван Гешев, чиято оставка искат протестиращите, обаче видя в позицията на Американското посолство подкрепа за действията на държавното обвинение и дори отправи "благодарности" към чуждите дипломати. Френският Le Monde пък припомни, че България редовно е критикувана заради неефикаността си в борбата срещу корупцията, която е и в дъното на гражданското недоволство. 

Politico

"САЩ подкрепя протестиращите в България. Посолството на страната в София застана с името си зад протестите срещу антикорупционните схеми в местната политиката. [...] България преживява най-големите си антиправителствени протести от седем години на фона на нарастваща корупционна криза, която разкри как олигарсите упражняват контрол върху ключови части от държавата като съдебната система и апарата за сигурност. Основните мишени на демонстрантите са Борисов и главният прокурор на страната Иван Гешев."

"В продължение на повече от десетилетие германският канцлер Ангела Меркел и други представители на политическия спектър център-дясно в Европа не искаха да погледнат по-отблизо как техния верен български съюзник в лицето на премиера Борисов управлява държавата си. Е, сега ще трябва да надникнат под капака."

"Широкоплещестият бивш пожарникар и шампион по карате се бори за политическо оцеляване в корупционна криза, многоглава като Хидра, която разкрива как олигарси, които не отговарят пред никого, са обвили с пипалата си ключови институции като съда."

Tagesschau

"Трети пореден ден хиляди хора протестираха в България срещу правителството на премиера Бойко Борисов. Демонстрантите поискаха оставките на Борисов и на главния прокурор Иван Гешев. Гешев е обвиняван за умишленото забавяне на разследванията относно връзките между длъжностни лица и местни олигарси. Протестите бяха провокирани от нахлуването в офисите на двама служители на българския президент Румен Радев. Мнозина виждат това като атака срещу самия Радев. Президентът, подкрепен от опозиционните социалисти, се очертава като критик на правителството."

Reuters

"България, най-бедната и корумпирана държава-членка на Европейския съюз, отдавна обеща да се отърве от паразитите си, но все още не е взела мерки да вкара зад решетките обвинените в корупция висши държавни служители."

Le Monde

"В събота, за трети пореден ден, хиляди протестиращи излязоха на улицата, като блокираха движението на основните кръстовища в столицата София. Скандираха "мафия", "убийци" и "оставка" по адрес на правителството и протестираха срещу "полицейското насилие", след като двама младежи, ранени предишната вечер, все още са в болница. 

След приемането ѝ в Европейския съюз през 2007 г. България редовно бива критикувана заради неефикаността си в борбата срещу корупцията, което поставя страната с 7,1 млн. жители на последно място от 27-те страни членки в справянето с масовата корупция, според ONG Transparency International."

Euronews

"Президентът на България призовава дясноцентристкото правителство да се оттегли, а главният прокурор да подаде оставка като единствен начин да се облекчи нарастващото политическо напрежение, предизвикало масови протести в цялата страна.

Президентът Румен Радев каза в обръщение по националната телевизия в събота, че "българи от различна възраст и политическа принадлежност изискват възстановяване на върховенството на закона и основните граждански свободи, които са методично нарушени през последните години". И продължи: "Гневът е дълбок. Той се трупа от години и не може да бъде потиснат от страх и сила."

И още ... 


L' Express

"Хиляди българи излязоха по улиците тази неделя за четвърта поредна вечер в знак на протест срещу корупцията в страната, искайки оставката на министър-председателя Бойко Борисов. В София повече от 3000 души протестираха в продължение на часове пред сградата на министерството, скандирайки лозунги като „мафия“ и „оставка“. Тринайсет години, след като страната влезе в ЕС, България е една от държавите, които са най-силно засегнати от корупцията, според Transparency International. Протестиращите се събраха пред парламента, като блокираха движението в голяма част от центъра на столицата до късните часове на вечерта. [...] Демонстрациите започнаха в четвъртък в София в знак на протест срещу поръчаните от прокуратурата претърсвания в президентството, извършени от въоръжени полицаи. Тези претърсвания бяха приети от протестиращите като знак за атака срещу президента Румен Радев, поддържан от социалистите. Радев е много критичен към консервативното правителство, в неделя той заяви, че е с „мафиотски му характер“ и поиска оставката на премиера Бойко Борисов, който на свой ред отказва да я подаде."

Al Jazeera

"През последните четири дни България беше разтърсена от вълна от антиправителствени протести с хиляди излезли из столицата София "срещу мафиотския модел на управление".

Демонстрантите поискаха оставката на премиера Бойко Борисов, а в други градове в страната се проведоха по-малки протести.

Общественият гняв избухна във вторник, когато политик от дясноцентристката партия "Демократична България" Христо Иванов се опита да стигне до обществен плаж на Черноморието, но беше спрян от служители от Националната служба за охрана (НСО), която пази близкото имение на Ахмед Доган, бивш лидер на партията Движение за права и свободи (ДПС)."

DW

"Политически анализатори като проф. Евгений Дайнов от Нов български университет в София описаха Гешев като фигура, близка до Доган и ДПС. Смята се, че Гешев се възползва и от мълчаливата подкрепа на партията на Борисов – ГЕРБ. Има признаци, че ГЕРБ и ДПС, позиционирана като явно опозиционна партия, всъщност работят заедно по редица въпроси."

 

Интелектуалци за протестите: Обществото ни е болно, диагнозата е апатия