Общество

Протестите в Италия: готвачи, културни дейци, погребални агенти

В страната се протестира "на няколко фронта"

Протестите в Италия: готвачи, културни дейци, погребални агенти

Снимка: NurPhoto/Getty Images

Италия ще облекчи свързаните с Covid-19 ограничителни мерки от следващия понеделник, 26 април, но само за райони на страната, където епидемиологичната ситуация се подобрява. Ще се даде предимство на обучението в училище на всички нива, на културните и спортните прояви и занимания на открито, а ресторантите ще работят с посетители, както на обяд, така и вечер, но само навън. 

Вечерният час в страната няма да се променя – от 22:00 до 5:00 часа сутринта местно време.

Въпреки известното разхлабване, в Италия протестират "на няколко фронта" – от готвачите, през културните дейци и организаторите на събития, до погребалните агенти.

С вино и вкусна храна

В италианската област Умбрия, в селището Чита де ла Пиеве край вилата на премиера Марио Драги, се състоя символичен протест на известни главни готвачи. Те поискаха заведенията да работят пълноценно, а не само с клиенти на открито, както ще бъде от 26 април.

Протестът бе организиран от известния главен готвач Симоне Чикоти. В него участваха не само негови знаменити колеги, но и производители от хранително-вкусовия сектор. Те обясниха колко важен и движещ е хранителният и кетъринг сектор за Италия.

Майсторите на добрата храна бяха подготвили специално обедно меню за премиера, включващо типични продукти от областта под надслов: "Обогатяване на небцето, за да не загине", а смисълът е в запазване на традиционните хранителни производства.

Според тях добрата храна и доброто вино винаги остават на първо място за добрия начин на живот.

Настояването им е заведенията да работят нормално и с оглед подобряване на потреблението, което от своя страна ще стимулира и производството на традиционните хранителни продукти. Премиерът не бе във вилата си, но протестиращите изразиха надежда положението на хората от този сектор да бъде разбрано от правителството.

"Аз организирам събития"

Стотици хора, заети в шоубизнеса и културата, се събраха в центъра на Рим на площад "Пиаца дел Пополо", за да протестират срещу мерките, които оставиха затворени театрите, кината и местата за музика на живо. Протестиращите, подкрепени от италиански певци и актьори, донесоха стотици сандъци за оборудване, което вече не могат да използват, защото работата им е блокирана.

Протестиращите вдигнаха сериозен шум, а всеки от участниците носеше черна маска и черна тениска с надпис "Организирам събития".

"Имаме нужда от подкрепа, която ще ни позволи да работим без прекъсвания и спирки. Защото в противен случай виждаме фалшиво премахване на мерките, а без участието на обществеността не можем да покрием разходите. Става въпрос за стабилност и баланс", каза един от протестиращите пред РИА Новости.

Протестът продължи половин час, придружен от ритмичното почукване на участниците по оборудването и техните аплодисменти. Полицията и местната общественост наблюдаваха какво се случва на оградения площад.

Моргите са препълнени

Погрeбaлни рaбoтници прoтecтирaхa cрeщу знaчитeлнo нaтрупвaнe нa кoвчeзи нa грoбищaтa в Рим и зaявихa, чe грaдcкитe влacти нe мoгaт дa ce cпрaвят c рязкo увeличeниe нa cмъртнитe cлучaи oт кoрoнaвируca. Пoгрeбaлни aгeнти заявихa, чe нaд 2000 тeлa ca cъхрaнявaни в eдинcтвeния крeмaтoриум в итaлиaнcкaтa cтoлицa, в кoйтo мoгaт дa ce извършвaт пo oкoлo 50 крeмaции нa дeн, a мoргитe нa други грoбищa ca пълни, oчaквaйки извършвaнe нa пoгрeбeния.

Пo думитe им някoи тeлa ce cъхрaнявaт oт нaчaлoтo нa гoдинaтa.

Грaдcкaтa кoмпaния зa пoгрeбeния и крeмaции признa, чe ce cблъcквa c бeзпрeцeдeнтнa cитуaция и чe пoлaгa уcилия зa cъздaвaнe нa 60 000 нoви грoбни мecтa зa Рим. Грaдът e рeгиcтрирaл мeжду oктoмври 2020 г. и мaрт 2021 г. c 4763 пoчинaли пoвeчe, oткoлкoтo прeз cъщия пeриoд нa 2019/2020 г., a възхoдящaтa тeндeнция e прoдължилa прeз aприл.

Итaлия e oтчeлa дoceгa 116 000 cмъртни cлучaя, cвързaни c Covid-19. Пoвeчeтo ca били в ceвeрнaтa чacт нa cтрaнaтa, нo в пocлeднитe мeceци вируcът взeмa вce пoвeчe жeртви в цeнтрaлнитe и южнитe рaйoни.

 

Ресторантьорите в Италия: Ще отворим и без позволение!