Общество

Противоречивият инфлуенсър Андрю Тейт отново е задържан по искане на Лондон

Внимание: в текста има детайли и език, които са ужасяващи. Буквално.

Противоречивият британски инфлуенсър Андрю Тейт и неговият брат отново са задържани в Румъния заради обвинения в сексуални престъпления и експлоатация на хора на територията на Великобритания.  

Той бе арестуван през декември 2022 г., след това беше под домашен арест, а по-късно мярката за неотклонение беше променена на "подписка". Братята Тейт остават в Румъния, докато не приключи делото за изнасилване, трафик на хора и създаване на престъпна група за сексуална експлоатация на жени.

Андрю и Тристан Тейт, които имат британско и американско гражданство, и двете им съучастнички – Луана Александра Раду и Джорджиана Мануела Нагел, са обвинени в принуждаване на жени да създават материали с порнографско съдържание, предназначени за разпространение срещу заплащане. И са получили значителни суми пари.

Как се продава женомразство

35-годишният Андрю Тейт е роден в САЩ,  израства във Великобритания, а от няколко години живее в Румъния. Той е кикбоксьор с кариера в UFC, но печели "слава" с участието в риалити формата Big Brother във Великобритания през 2016 г., когато е изгонен от шоуто, след като бе заснет да удря жена с колан.  По-късно започва да предлага серия платени, които се наричат Hustler's University.  

Известен с безброй скандали, той беше една от най-търсените личности в Google. Видеата му в TikTok, в които говори за мъжко господство, подчинение на жените и богатство са гледани повече от 11,6 млрд. пъти. Акаунтите му в Facebok и Instagram бяха премахнати, а в Twitter е блокиран още през 2017 г. заради реч на омразата. Разбира се, Илон Мъск го върна в социална мрежа.   

Братята Тейт печелят милиони долари и последователи заради пропагандирания от тях бляскав начин на живот и сексистко отношение като символ на успелия мъж... 

Методът "любовник", или как са привличани жените  

Разследващите в Румъния твърдят, че братята Тейт са вербували млади жени под претекст, че започват любовна връзка с тях, след което са ги отвеждали в къща в окръг Илфов и са ги принуждавали, чрез актове на физическо насилие или сплашване, да участват в порнографски видеоклипове, които са публикувани  в сайтове за възрастни. 

Двамата братя са заблуждавали млади жени, че биха искали брак/съжителство и че изпитват истински чувства към тях (методът „любовник“).  Жертвите твърдят, че във вилата  е имало студио за видео чат и при пристигането им са били посрещнати от въоръжена охрана. Те са били принуждавани да си направят татуировки с надпис „собственост на Тейт“.

"Да заробим тези кучки" 

Досието по делото в Румъния, с което миналото лято се запознават журналисти от ВВС, съдържа 300 страници с доказателства и свидетелски показания, в които се описва как инфлуенсърът е принуждавал жени към сексуални действия и самият той е извършвал сексуално насилие. Седем жени твърдят, че срещу тях е имало сексуално насилие, психически и физически тормоз, принуда и заплахи, което обвиняемите отричат.  Жените са били принуждавани да създават определено съдържание за възрастни по строг график, под заплахата от вербално и физическо насилие – споменават се заплахи като "ще ти счупя зъбите" или "ще се озовеш в моргата".  

Обвиняемите се контролирали приходите, получавани от онлайн съдържанието и са плащали на жените месечни суми. Жените обаче са получавали глоби - от 10% от изкараната сума, ако почиват твърде дълго, ако се разплачат, докато са на онлайн, и дори ако избършат носа си при живо предаване, като практически се стига дотам, че те дължат пари на братята Тейт. Ето едно от транскрибирано аудио съобщения, които са част от досието:

"Преди всичко ще заробя тези кучки  [...] Ще ги накарам да работят още повече, часове, часове и часове. Експлоатирам тези кучки като робини. [...] Робски труд. Минимум 10 или 12 часа на ден."

"Мълчи, курво, ще правиш каквото ти кажа"

В други транскрибирани съобщения, които според прокурорите са били разменяни между една от предполагаемите жертви и Андрю Тейт, той включва в разговори за любов и брак реплики, които изглеждат като заповеди, заплахи, намеци за изнасилване или обиди като "кучка" или "курва". 

В отговор на искане за групов секс, тя казва на Тейт: "Няма да правя секс с момичета. Няма да правя това". И след това: "Бейби, трябва да пия за това. Не мога да го направя, ако не пия."

Андрю Тейт отговаря: "Не бъди скучна [...] Искам да видя, че ми се подчиняваш [...] Мълчи, курво, ще правиш каквото ти кажа". 

Една от жертвите на  изнасилване разказва, че по време на един от инцидентите той й казал да се съблече, като остане само по обувки, след което я "ударил по лицето".  Тя не е била в състояние да го отблъсне, защото я е държал за главата и я е заплашвал.  

Всяка прилика с лица, събития и коментари е (не)случайна...  

През годините Андрю сравнява жените с кучета, казвал е, че на жените не трябва да се разрешава да шофират, и е твърдял, че жените трябва да "носят някаква отговорност" за това, че са били изнасилени. И още - според него "на жените е присъщо да са мързеливи" и "няма такова нещо като независима жена". Във видео в YouTube с негово участие се обявява за „абсолютен женомразец“ и добавя: „Аз съм реалист, а когато си реалист, си сексист. Няма как да си в реалността и да не си сексист“.

В един от постовете си (който е изтрит) Тейт казва, че излиза само с 18-19-годишни момичета, защото са имали по-малко сексуални партньори: "Работата ми е да намеря момиче, да излезем на няколко срещи, да спя с нея, да проверя дали е качествена, да я накарам да се влюби в мен до степен, в която би направила всичко, което кажа, и след това да я сложа пред уебкамера, за да станем богати заедно".  

А в друг клип, за който The Guardian разказва преди две години , той казва и показва какво ще направи, ако жена го обвини в изневяра:

"Вадиш мачете, удряш я в лицето и я хващаш за врата. Млъквай, куч**!"  

А на финала да припомним обяснението му защо се мести от Великобритания в Румъния - "40% от причините са, че тук законите срещу изнасилване са по-облекчени".  

*Ако сред вашите близки и познати има нуждаещи се от помощ, насочете ги към FB групата „НЕ СИ САМА - Заедно срещу Насилието“, създадена с цел да покаже подкрепа за хилядите жени в България, които са принудени да страдат, да търпят, да се крият, да премълчават, да се срамуват и да плачат всеки път, когато биват тормозени, бити, унижавани…